Tgrt Haber
26 Temmuz 2021 15:33

Ermenistan, Azerbaycan'a neden şimdi saldırıyor? İşte üç neden...

Azerbaycan karşısında yenilgiye uğrayan Ermenistan ateşkesi rağmen yeniden saldırılara başladı. Ermenistan’ın bu saldırgan tutumunun altında pek çok siyasi ve jeopolitik neden yatıyor. Hazar Uzmanı Dr. Hasan Bardakçı’ya göre, Türkiye ile Azerbaycan arasında kara sınırı oluşturacak Karabağ-Nahçıvan karayolu bunlardan biri. Suriye ve Ukrayna sorunundan dolayı Rusya da el altından devrede.

Ermenistan, Azerbaycan'a neden şimdi saldırıyor? İşte üç neden...
Azerbaycan,Ermenistan,Paşinyan,Türkiye,Rusya,nahçivan,karabağ

TGRT HABER | ÖZEL

Azerbaycan, Ermenistan’ın saldırıları karşısında 'Tek Vatan Harekatı' ile Dağlık Karabağ’daki işgal altındaki topraklarını geri kazandı, Ermenistan ordusunu geri çekilmek zorunda bırakıp ateşkese zorladı. Ancak Ermenistan, Kasım 2020’de ateşkes imzalamasına rağmen saldırılarına devam ediyor. En son Azerbaycan ordusunun Kelbecer ilindeki mevzilerine ateş açtı. Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi, Hazar Uzmanı Dr. Hasan Bardakçı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Azerbaycan’a yeniden saldırmasının altında yatan siyasi ve jeopolitik nedenleri anlattı.

YENİ KORİDOR RAHATSIZ ETTİ

Dr. Hasan Bardakçı, Ermenistan’ın yeniden saldırılara başlamasının en önemli nedenlerinden birisinin Karabağ-Nahçıvan arasında yapılmakta olan karayolunu sabote etmek olduğunu söyledi. Bu karayolun Türkiye’yi Azerbaycan’a hatta diğer Türk cumhuriyetlerine bağlayacağını vurgulayan Dr. Hasan Bardakçı, “Azerbaycan ile Türkiye’nin bir kara sınırının olması Azerbaycan’ı hem ekonomik hem de jeopolitik olarak güçlendirecek. Ayrıca Türkiye, gücüne güç katacak” dedi.

Ermenistan, Azerbaycan'a neden şimdi saldırıyor? İşte üç neden...

PAŞİNYAN KOLTUĞUNU SICAK TUTMAK İSTİYOR

Ermenistan’ın Azerbaycan’ın başarısını kabullenmediğini kaydeden Hasan Bardakçı, Nikol Paşinyan’ın koltuğunu sıcak tutmak ve iç siyasette güçlenmek adına bu saldırıları gerçekleştirdiğini belirterek “Ermenistan’ın geçen yılki mağlubiyetini kapatmaya yönelik çabaları var. Paşinyan halkına halen Dağlık Karabağ’ı kaybetmedik ve halen Karabağ’ı alabiliriz algısı oluşturmak istiyor. Zaten temel hedefleri budur. Bu yüzden savaş öncesindeki keskin nişancı atışlarını halen devam ettiriyor. Nişanyan’ı koltuğunu sıcak tutmak istiyor. Zaten muhalefet bu konuda baskı oluşturuyor, mağlubiyeti bir koz olarak elinde tutuyor. Nişanyan’ı devirmek istiyor” diye konuştu.

RUSYA DA RAHATSIZ

Dr. Hasan Bardakçı, Rusya’nın Türkiye’yi Azerbaycan üzerinden sıkıştırmak istediğine dikkat çekerek “Türkiye, Donbass bölgesi konusunda Ukrayna’dan yana oldu. Ayrıca Suriye’deki İdlip konusunda Rusya ile çatışıyor. Türkiye’nin aldığı bu pozisyonlardan dolayı Rusya rahatsız. Rusya, Türkiye’yi Azerbaycan üzerinden sıkıştırmak istiyor” dedi.  

Ermenistan, Azerbaycan'a neden şimdi saldırıyor? İşte üç neden...

PKK EYLEM YAPABİLİR

Türkiye’nin son zamanlarda sıcak bir bölge arasında kaldığının altını çizen Dr. Hasan Bardakçı, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin her türlü saldırıya karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Çünkü bir yerde aldığınız pozisyonun etkilerini başka bir coğrafyada görüyorsunuz. Örneğin İdlib’te Esad ve Rusya’yı sıkıştırdığınızda buradan sıyrılmak için size Ermenistan üzerinden saldırabiliyor, sizin çıkar ilişkilerinizi zedeleyecek davranışlarda bulunarak buna tepki veriyor. Bunların hiç birini yapamıyorlarsa PKK üzerinden eylemlerle sizi bir çıkmaza sokma eğiliminde oluyorlar. PKK’nın bu süreçte farklı yerlerden destek görüp saldırı yapma ihtimalini göz önünde tutmak gerekiyor. Türkiye örgütlerle değil, devletlerle mücadele ediyor. Karşımızda Rusya var, Rusya yeri geldiğinde ABD’ye diz çöktürüp kendi olurunu kabul ettirebiliyor. Rusya Türkiye’nin özellikle Azerbaycan konusunda dik durduğunu görüyor. Bunun Ukrayna’da, Kuzey Irak’ta veya İdlip’te bir geri dönüşü olabilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...