Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 May 2022 14:50 - Güncelleme : 04 May 2022 17:10

Ermenistan’da hükümet karşıtı protestolar yeniden ateşlendi

Ermenistan’da, Dağlık Karabağ topraklarını Azerbaycan’a bıraktığı gerekçesiyle Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını isteyen göstericiler başkent Erivan’da protesto düzenledi.

Polis, dünkü gösterilerde den 237 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Ermenistan’da, Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını isteyen muhalifler, 1 Mayıs’tan bu yana gösterilerine devam ediyor. Göstericiler, başkent Erivan’daki en kritik bağlantı noktalarından olan Kiev Köprüsü’nü kamyonlarla araç trafiğine kapattı. Parlamento binasına yakın caddelerde çöp konteynerleri ile barikat kurdu. Erivan’ın önemli çevre yolu bağlantılarında trafik durdu. Polisin müdahale ettiği gösterilerde onlarca protestocunun gözaltına alındığı belirtildi.

VATANA İHANET SUÇLAMASI

Ermenistan muhalefeti, Paşinyan'ın Dağlık Karabağ topraklarını Azerbaycan’a teslim ettiğini belirterek ve dış politikada teslimiyetçi bir tutum sergilediği gerekçesiyle "Vatana ihanet" suçundan yargılanmasını talep ediyor. Ermenistan savcılığına başvuru yapan muhalifler aynı zamanda Paşinyan'ın istifasını istiyor.

1 Mayıs tarihinden itibaren "Sivil itaatsizlik" eylemlerine başlayan muhalifler, talepleri karşılanana kadar gösterilerine devam edeceklerini açıkladı. 

PARLAMENTO BİNASINA GİRİLECEĞİ İDDİASI

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi (NSS), ülkede 1 Mayıs'tan itibaren hükümet karşıtı protestolarını artıran göstericilerin parlamento binasını oturum sırasında ele geçirmeyi planladığına dair güvenilir istihbarat edindiğini iddia etti. Ermenistan'ın resmi ajansı Armenpress, ülkede yaşanan hükümet karşıtı protestolara ilişkin NSS'nin açıklamasına yer verdi. Protestoları düzenleyenlerin, bugünkü parlamento oturumunda provokasyon yaparak ve parlamento binasını ele geçirerek yasa dışı faaliyetlere önayak olacağına dair "uygulamaya dönük bilgi" alındığı öne sürüldü. Açıklamada ülkenin iç güvenliğinin istikrarsızlaştırılacağı ve kamu düzeni ile güvenliğin bozulacağı ifade edildi.  Ermenistan Kamu Radyosunun (Public Radio of Armenia) haberine göre, hükümet karşıtı göstericiler kamyonlarla Erivan'daki birçok yolda kontak kapattı.

NEDEN PROTESTO EDİLİYOR?

Polis, önceki günkü gösterilerde 189, dünkü gösterilerde den 237 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Azerbaycan'ın Karabağ zaferi sonrası, Ermenistan hükümetinin bölgede izlediği siyaseti protesto eden ve Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını isteyen muhalifler, 1 Mayıs'tan bu yana Erivan sokaklarında bir araya geliyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...