Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ocak 2014 13:07

'Esad kendi insanlarına ilaç ve gıda yardımına izin vermiyor'

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, 'Rejimin zalimliğini görüyorsunuz, kendi insanlarına ilaç ve gıda yardımına izin vermiyor'' dedi.

'Esad kendi insanlarına ilaç ve gıda yardımına izin vermiyor'
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague,Andrew Marr Show'a katılarak,,

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin Suriyeli mültecilere kapılarını açma konusu üzerinde çalıştığını söyleyerek, "Özellikle savunmasız ve korunmasız insanlara, yardım edilmeli. Bir plan üzerinde çalışıyoruz" dedi. Hague, BBC 1'de yayınlanan Andrew Marr Show'a katılarak, gündemdeki dış politika konuylarıyla ilgili soruları yanıtladı. Suriye ile ilgili bu hafta yapılan Cenevre-2 görüşmelerine katıldığının anımsatılması üzerine Hague, görüşmelerin devam etmesinin iyi bir gösterge olduğunu belirterek "Bu görüşmelerdeki asıl sınav, gelecek hafta Esad rejiminin geçici bir hükümetin oluşturulması konusunda yer alıp almayacağıdır" dedi.

İngiliz Bakan, Suriyeli muhaliflerin geçici bir hükümeti kabul ettiğini de kaydetti. Esad'in Suriye'nin geleceğinde yer alması konusundaki tartışmalarla ilgili ise Hague, "Bunca baskının ve bunca insanın öldürülmesinin ardından, kimse Suriye'nin tekrar aynı kişi tarafından yönetilmesini düşünemez herhalde" dedi. Hague, İngiltere'nin Suriye'de 14 farklı bölgeye insani yardımda bulunduğunu ancak bazı bölgelerin kuşatma altında olduğunu ve yardıma izin verilmediğini belirtti. "Rejimin zalimliğini görüyorsunuz, kendi insanlarına ilaç ve gıda yardımına izin vermiyor" diyen Hague, İngiltere'nin kapılarını Suriyeli mültecilere açma ihtimaline ilişkin, "İçişleri Bakanı Theresa May bu konu üzerinde çalışıyor ve gelecek günlerde bu konu üzerinde söyleyeceğimiz daha fazla şeyimiz olacak. Özellikle savunmasız ve korunmasız insanlara, yardım edilmeli. Bir plan üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.Konunun gelecek hafta çarşamba İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasında tartışılması ve oylanması bekleniyor. İngiliz polisinin "Suriye'ye savaşmaya giden kişilerin ülkeye dönüşlerinde tutuklanacaklarını" söylediğinin anımsatılması üzerine Hague, bu konuda endişelerin olduğunu, Suriye'deki kriz devam ettikçe ülkenin ulusal güvenliğinin daha fazla tehdit altında olacağını ifade etti. Hague, kimsenin hiçbir koşulda Suriye'ye seyahat etmemesi gerektiğini, bu konuda gerekli tedbirleri aldıklarını, İçişleri Bakanının kişilerin pasaport ve vizelerini iptal etme yetkisi olduğunu vurguladı. Ukrayna'daki hükümet karşıtı gösteriler ilgili ise Hague, Ukrayna Dışişleri Bakanıyla cuma telefonda görüştüğünü kaydederek, itidal çağrısında bulunduğunu ifade etti. Gösterilerin Ukrayna geneline yayılmasından "çok endişe duyduklarını" söyleyen Hague, "Bu olayların Doğu-Batı mücadelesi olarak görülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer Ukrayna Avrupa Birligi ile anlaşmalar yapıyorsa bu sadece Ukrayna halkının değil, Rusya halkının da yararına olacaktır. Komşularıyla işbirliği içinde olan, istikrarlı ve demokratik bir Ukrayna görmek istiyoruz" diye konuştu.Dışişleri Bakanı Hague, İngiltere'nin AB üyeliğinin 2017'de referanduma götürülmesiyle ilgili de İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron gelecek yıl yapılacak genel seçimi kazanması halinde AB üyeliğini referanduma götüreceğini belirtti. Hague, "Muhafazakarlarla referandum var, Muhafazakarlarsız referandum yok. İnsanlar gelecek yılki genel seçimde buna karar verecek" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...