Tgrt Haber
24 Ocak 2014 07:41

'Esad rejimi ile El Kaide arasında kesinlikle ilişki var'

SMDK Başkanı Ahmed el-Carba, Esad rejiminin El Kaide’ye destek verdiğinden kesin olarak emin olduklarını söyledi.

'Esad rejimi ile El Kaide arasında kesinlikle ilişki var'
smdk başkanı, ahmet el carba, esad rejimi, el kaide,

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, "Rusya'nın Esad’ın liderliği konusunda sonuna kadar ısrarcı olmadığını" söyledi. Suriyeli muhalifler ve rejimin temsilcileri arasında Cenevre'de cuma günü başlayacak müzakereler öncesinde basın toplantısı düzenleyen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, görüşlerini ve süreçten beklentilerini açıkladı. Gazetecilerin Rusya'nın pozisyonunda bir değişiklik olup olmadığı soruları üzerine, geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Paris’te görüştüklerini hatırlatan El- Carba, şunları söyledi:
"Sayın Lavrov bize şunu teyit etti: 'Rusya, Esad konusunda sonuna kadar ısrarcı değil'. Lavrov, çözümün Suriyeliler arasında müzakere edilmesi ve bulunması gerektiğini söyledi." Cuma günü başlayacak müzakerelerde önceliklerinin "tam yetkiye sahip bir geçiş hükümetinin kurulması" olduğunu söyleyen Ahmed el-Carba, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önceliğimiz, devrimi başlatan Suriye halkının da önceliği olan özgürlüğümüzü kazanmak. Cenevre 1 Konferansı bildirisinde de açıkça belirtildiği şekilde, tam yetkiye sahip, güvenlik birimleri ve ordu üzerinde de tam otoriteye sahip olacak geçiş hükümetinin kurulmasını istiyoruz." Müzakerelerin zorlu bir süreç olacağını belirten Ahmed el-Carba, "Bin mil uzunluğunda yol da ilk adımla başlar. Müzakereler kesinlikle zor olacaktır. Zaten kolay bir müzakere de yoktur" ifadesini kullandı. Görüşmeler sürecinde en büyük güvencelerinin neler olduğu yönündeki soruya El-Carba, "Özgürlükleri için zaten çok büyük bir bedel ödemiş olan halkımızın kararlılığına güveniyoruz" yanıtını verdi. SMDK lideri, Suriye halkına destek veren ülkelerin açıkladıkları pozisyonlarının da kendileri için güvence oluşturduğu söyledi.  
SMDK üyesi ve Cenevre’deki müzakere heyetinin sözcüsü Munzer Akbik da Carba'nın düzenlediği basın toplantısından sonra bugün yapılacak müzakerelere ilişkin gazetecileri bilgilendirdi. Suriyeli muhaliflerin müzakere heyetine kimin başkanlık edeceğinin bugün sabah açıklanacağını kaydeden Akbik, müzakerelerin yöntemiyle ilgili de bilgi verdi. Akbik, müzakereler sırasında Suriyeli heyetlerin aynı odada bulunmayacağının ve taraflar arasında doğrudan görüşmeler olmayacağının altını çizdi. Buna göre, müzakere heyetleri Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’ndeki farklı odalarda bu sabah toplanacak, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi aracılığıyla müzakerelere başlayacak. Bugün tüm gün çalışmayı planlayan heyetler günün sonunda basını bilgilendirecek. Rejimle müzakerelere karşı çıkan İslami Cephe’nin müzakereler konusundaki durumunu da aktaran Akbik, İslami Cephe’nin bugün itibarıyla müzakerelerin bir parçası olup olmamaya karar vermediğini söyledi. Akbik, İslami Cephe’ye müzakerelere katılımı için daha önce davet yapıldığını ve bu davetin hala geçerli olduğunu söyledi. Akbik, ayrıca müzakere heyetine askeri konularda danışmanlık yapacak askeri kanattan 15 kişinin bulunduğunu kaydetti.
El-Carba, artık sona yaklaşan Esad rejiminin bir yandan şiddete sarıldığını diğer yandan El Kaide’ye destek verdiğini kaydetti.
Gazetecilerin soruları üzerine, rejim güçleri tarafından son dönemde düzenlenen hava operasyonlarına dikkati çeken El-Carba, şunları söyledi: "Geçen günlerde Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) Rakka’ya girdi. Rakka'da valilik binasını ele geçirdi. Ardından Esad'ın savaş uçakları bu kentte halkı bombaladı. Ama uçaklar valilik binasına bir tane bile bomba atmadı. Esad rejimi ile İŞİD arasındaki ilişki doğrulanmıştır. Esad rejimi ile El Kaide arasında kesinlikle ilişki var” Esad rejiminin, ülke hapishanelerinde tutulan El-Kaide militanlarını bazılarını 2003 yılında Irak’ta saldırılar düzenlemeleri için serbest bıraktığını ileri süren El-Carba, diğer bazı El-Kaide militanlarının, Suriye devriminin başlamasının ardından rejim tarafından planlı olarak serbest bırakıldıklarını kaydetti. El-Carba, Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bir ay önce İŞİD’e karşı savaş başlattığına işaret etti.  
Suriye'de yaşanan son gelişmelerin, Esad rejiminin artık sona yaklaştığını açıkça gösterdiğini ifade eden SMDK Başkanı El-Carba, şöyle konuştu: "Cenevre-2 Konferansı’nda duyduklarımız, rejimin ömrünü az da olsa uzatabilmek için son bir çabaya giriştiğini gösteriyor. Bu rejim yalnızca Suriye halkına karşı değildir. Aynı zamanda tüm dünyanın ortak değerlerine karşıdır. Bu rejimin artık nihai sona yaklaştığı konusunda artık herkes hemfikir." AA muhabirine açıklamalarda bulunan Abde ise Esed rejiminin temsilci heyetinin konuşmasını "kötü" şeklinde değerlendirerek SMDK'nın kendinden emin bir şekilde siyasi vizyon ortaya koyduğunu belirtti. SMDK'nın şu ana kadar birçok başarı elde ederek güçlü bir konum kazandığını ve bu konumun, Birleşmiş Milletler'i (BM) İran davetini geri çekmek zorunda bıraktırdığını ifade eden Abde, "Önümüzdeki günlerde, SMDK'nın müzakerelerde güçlü taraf olduğunu kanıtlayacak adımlar atılacak" dedi. Abde, rejim temsilcilerinin konuşmalarından, "Cenevre-1'i ya hiç anlamadıkları ya da kararlarını kabul etmedikleri izlenimi doğduğu" görüşünü savundu. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun arasında geçen diyalog üzerine SMDK temsilcilerinin yüzünde beliren gülümsemeye açıklık getiren Abde, "Birçok gözlemci nezdinde durum gülünç. Yeni bir şey söylemeksizin ve siyasi bir vizyon ortaya koymaksızın ısrarla konuşmanın sürdürülmesi, rejimin siyasi çözüm konusunda ciddi olmadığına işaret ediyor" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...