Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Haziran 2021 17:21

ABD'den Türkiye'ye sıçradı! Et yiyen parazit alarmı

Amerika'da görülen Leishmania adı verilen et yiyen parazit Türkiye'de de görüldü. Oldukça tehlikeli bir tür olan bu parazitin ölümlere de neden olduğu açıklandı.

ABD'den Türkiye'ye sıçradı! Et yiyen parazit alarmı
parazit,amerika

Güney Amerika'nın son zamanlarda başı et yiyen parazitle dertte, koronavirüs pandemisinin yanı sıra bir de et yiyen parazit türedi. Küresel ısınmayla beraber Leismania adlı bir et yiyen parazit, daha önce görülmeyen bölgelerde görülmeye başladı. Ölümcül bir tür olan bu parazit, şimdiye kadar ABD'nin Teksas ve Oklahama eyaletlerinde tespit edildiğini ve Florida'da görüldü.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nde ekoloji profesörü olan Víctor Sánchez-Cordero, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İklim değişikliğinin zoonotik hayvan kökenli hastalıkların ortaya çıkmasıyla güçlü bir bağlantısı var. Yakında ABD'de insan leishmaniasis vakalarının ortaya çıkma olasılığı var"

TÜRKİYE'DE DE GÖRÜLDÜ

Et yiyen parazit Leismania, iki tip hastalığın sorumluluğu olarak görülüyor ve daha önce farklı türleri Türkiye'de de görüldü. Türkiye'de parazitin Leismania donovani donovani ve Leismania donovani infantum türleri iç organlarda zarara neden olduğu için özellikle tehlikeli olarak kabul ediliyor. Ege, Akdeniz ve Trakya'da bulunan hastalık hayvanları ve insanları etkiliyor. 

Genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da ortaya çıkan ve Şark Çıbanı diye bilinen hastalığı da Leismania paraziti neden oluyor. Şark çıbanı öldürücü bir hastalık değil ancak, tedavi edilmediği zaman ömür boyu kalıcı yara izlerine neden olabiliyor.

Ancak, Güney Amerika'da görülen Amerikan Leishmania türleri (L. donovani chagas, L. braziliense, vb.) ölümcül olarak kabul ediliyor. Bu bölgelere ziyaret edecek insanların mutlaka koruyucu tedavileri yaptırmaları ve sineklere dikkat etmeleri gerekiyor. Araştırmacılar, ABD'ye giren bu parazitlerin birkaç on yıl içinde ülkeyi etkisi altına almasından endişeleniyor.

Bununla birlikte parazit, Leishmania'nın ABD'ye yolculuk ettiği 2010'dan beri araştırmacıların radarlarında bulunuyor.National Library of Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünya genelindeki İklim değişikliği zararlı türlerin giderek daha fazla artmasına neden oluyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...