Tgrt Haber
16 Temmuz 2022 07:23 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 07:45

F-16 satışında son söz Biden’da

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan tasarıyı onayladı. Ancak, NATO zirvesinde Türkiye’ye söz veren ABD Başkanı Biden'ın tasarı kanunlaşsa bile veto hakkı elinde bulunuyor.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
F-16 satışında son söz Biden’da
abd başkanı biden,f-16,satış

İspanya’nın başkenti Madrid’de geçtiğimiz günlerde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında ikili görüşme gerçekleştirildi. Kritik görüşmede gündemde yer alan önemli konulardan birisi de F-16 satışıydı. Beyaz Saray yönetimi Türkiye’ye F-16 satışının desteklendiği açıkladı.

İNİSİYATİF BIDEN’DA

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan tasarı ekini kabul etti. Temsilciler Meclisi, F-16 satışı için Türkiye’nin Yunan hava sahasını ihlal etmemesi ve satışın ABD’nin çıkarına olacağı yönünde garanti istedi. İnisiyatif, şu an tamamen ABD Başkanı Joe Biden’da.

MEKTUP YAZARAK KONGREYİ İKNA EDEBİLİR

NATO zirvesinde Türkiye’ye F-16 satışı için söz veren Biden, bundan sonraki süreçte isterse tasarıyı veto edebiliyor. Biden’ın ayrıca Kongre’ye yazacağı bir mektupla Türkiye’ye F-16 tedarikini çözebileceğini ifade eden diplomatik kaynaklar, bu mektubun Kongre’nin ikna olması için yeterli olabileceğini belirtiyor.

ABD’de tasarılar, Kongre’nin iki kanadında ayrı ayrı hazırlanıp kabul ediliyor. Tasarının kanunlaşması için, ya Senato’da ya da Konferans Komitesinin birleştireceği tek tasarı metninde yer alması gerekiyor. Ancak tasarının ABD Başkanı açısından kesin bağlayıcılığı bulunmuyor. Hatta Senato’dan da Temsilciler Meclisiyle aynı yönde karar çıksa dahi Biden yine veto edebilir.

“LOBİLERİN FETÖ’YE YAKINLIĞI VAR”

Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu da geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında F-16 tedarik sürecine ilişkin son durumla alakalı “F-16’ların alınması kapsamında askerler arasındaki görüşmeler son derece başarılı. Olumsuz bir tablo görmüyoruz, bir sorun olmayacağını düşünüyoruz. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçilerle olumu görüşmeler oldu. Demokratların içinde bir iki senatör, Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkıyor. Bunların lobilere ve FETÖ’ye yakınlıkları var” açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...