Tgrt Haber
25 Ekim 2021 10:10

FATF tam not verdiği Türkiye’yi nasıl gri listeye aldı?

OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü 21 Ekim’deki Paris’teki toplantıda Türkiye’yi “kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede yetersiz kaldığı” gerekçesiyle gri listeye aldı. Ancak yapılan itiraf gibi sözlerle Türkiye aslında FETÖ, PKK ve yabancı vakıfların para trafiğini sıkı denetlediği için “STK’ların önünü kesiyorsunuz” diye suçlandı.

FATF tam not verdiği Türkiye’yi nasıl gri listeye aldı?
FATF,OECD,gri liste

Kara para başta olmak üzere suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasıyla mücadele için çalışan Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’nün 19-21 Ekim tarihleri arasında yapılan Paris’teki toplantısı, kuruluş amacına ters düşen gelişmelere sahne oldu. 

TÜRKİYE 1991’DEN BERİ ÜYE

Türkiye, 1991’den beri üyesi olduğu Mali Eylem Görev Gücü’nün üye ülkeler için belirlediği uluslararası standartlara uyum için bir dizi çalışma yaptı. Son olarak FATF tarafından hazırlanan rapor dikkate alınarak Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun’u çıkaran Türkiye; 2019 FATF Raporu’nda dile getirilen terörizmin finansmanı, kitle imha silahları alanında hedeflenen finansal yaptırımlar, iç kontrol ve iştirakler ile yaptırımlar konusundaki yükümlülükleri yerine getirdi.

HAZİRAN’DAKİ TOPLANTIDA TAM NOT ALDIK

Türkiye, Paris’te yapılan son toplantıda hak etmediği bir sonuçla gri listeye alındı. Haziran ayındaki toplantıda FATF’ın teknik heyeti ve sekretaryası ile toplantıya katılan birçok ülke temsilcisi Türkiye’nin uyum çalışmaları için yaptığı düzenlemeleri övdü. Türkiye’nin aldığı not, yasal süresi olan 14 günde herhangi bir itiraz görmedi.

“BIRAKIN SUÇ İŞLESİNLER”

ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı olan Rembrandt’in itiraz ettiği konu Türkiye’nin FETÖ ve PKK terör örgütlerinin para trafiği ile Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren Soros destekli vakıf ve derneklerin suça karışan yöneticilerine yönelik idari kararlardı. ABD bu tavrıyla; Türkiye’de suç işleyen terör örgütü mensuplarını korumaya çalışması dikkat çekti. Komisyonun Alman başkanı da ABD ve ABD’nin etkisinde kalan ülkelerle aynı yönde tavır takındı. Daha önce Türkiye’nin çalışmalarına tam not veren Fransa ve İtalya temsilcileri ise toplantıda sessiz kalmayı tercih etti. Toplantıda Çin, Rusya ve Meksika ise Türkiye’yi destekledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...