Tgrt Haber
21 May 2022 10:26 - Güncelleme : 21 May 2022 11:01

FDA'dan maymun çiçeği kararı: İlacını onayladı

Maymun çiçeği virüsünde artış yaşanması nedeniyle FDA, virüsün meydana getirdiği hastalığın tedavisi için çiçek hastalığı ilacını onayladı. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Dailymail
FDA'dan maymun çiçeği kararı: İlacını onayladı
Maymun çiçeği

Dünya Covid-19’un pençesinden daha kurtulamazken yeni veya eskiden beri var olup şimdi yayılan virüslerin tehlikesiyle karşı karşıya. Bunlardan birisi son zamanlarda sıkça adını duyduğumuz ve 11 ülkeden görülen maymun çiçeği virüsü. Yayılma hızı zayıf olan virüsün dünyada farklı ülkelere sıçraması tedirginliği artırdı.  Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi maymun çiçeği hastalığını tedavi etmek için kullanılabilecek bir çiçek hastalığı ilacı olan TPOXX'un IV versiyonunu onayladı. TPOXX artık Avrupa, ABD ve Kanada'da kullanım için onaylandı. Maymun çiçeği virüsüne özel bir ilaç bulunmazken tedavi için daha çok çiçek hastalığı ilaçları kullanılıyor.  

11 ÜLKEYE SIÇRADI

Virüs vakaları son haftalarda Avrupa'da ortaya çıktı ve Birleşik Krallık, Portekiz ve İspanya'da geçen hafta toplam 20 vaka bildirdi. Virüs yavaş yavaş Avrupa kıtasına yayıldı ve bu hafta Belçika, Fransa, Almanya, İtalya ve İsveç'te de tespit edildi. ABD ve Kanada'yı ekleyin ve toplam 11 ülke en az bir vakayı onayladı.

AŞISI DA VAR

ABD Başkanı Joe Biden, maymun çiçeği virüsü için bütçe talebinde bulundu.  ABD’de virüs için mevcut bir aşı da bulunuyor. Virüs orta ve batı Afrika'da yaygın olan virüs daha çok hayvanlardan geçiyor.  Maryland, Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde bulaşıcı bir hastalık uzmanı olan Dr. Amesh Adalja, virüsün yakın temas yoluyla yayıldığını söyledi. Adalja, ABD'de virüs vakasının daha fazla görülme ihtimalinin olduğunu söyledi. 

İŞTE BELİRTİLERİ 

Maymun çiçeği hastalığının ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, titreme ve bitkinlik. Genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine özellikle eller ve ayaklara yayılan bir sulu şişlik ve döküntü meydana gelebiliyor. Imperial College Healthcare Profesör Julian Redhead konuya ilişkin şunları söyledi: "Bulaşıcı hastalıklar birimimizde hastalara bakıyoruz. Gerekli tüm bulaşıcı kontrol prosedürleri takip edildi” ifadelerini kullandı.

İLK 1970’LERDE TESPİT EDİLDİ

Brown, virüsün bulaşıcılığı ile ilgili şunları söyledi: “Potansiyel taşıyıcı arkadaş, aile veya kişiyle iletişim kuruyoruz. Ayrıca, enfeksiyonları teşhis edilmeden önce vakalarla yakın temasta bulunan tüm sağlık personeli ile temasa geçiyoruz” dedi.
Maymun çiçeği virüsü 1970'den itibaren ilk olarak 11 Afrika ülkesinde rapor edildi. Bu ülkeler; Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo, Sierra Leone ve Güney Sudan.

Kaynak: Dailymail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...