Tgrt Haber
22 Ağustos 2021 18:19

Felaket uyarıları yapılıyor: Dünya’nın çekirdeği buzulları eritiyor

Gezegenimiz yavaş yavaş ölüyor. İnsanlardan kaynaklanan küresel ısınma nedeniyle her geçen gün yeni felaketlerle karşılaşıyoruz. Bilim adamları tarafından yapılan yeni bir çalışmada, 30 yılda büyük bir kısmı eriyen Antarktika’daki buzulların daha hızlı eridiği tespit edildi.

Felaket uyarıları yapılıyor: Dünya’nın çekirdeği buzulları eritiyor
Dünya,Küresel ısınma,Buzul,Antarktika

Bilim İnsanları tarafından yapılan araştırmada, Batı Antarktika’nın Dünya’nın en hızlı ısınan bölgerinden biri olduğu söylendi. Sunulan iddiaya kanıt olarak, Thwaites Buzulu’nda son 30 yılda hesaplanan erimenin küresel ısınmanı etkisiyle çok daha hızlı ilerlediği belirtildi.

TEK BAŞINA DENİZ SEVİYESİNE ETKİSİ YÜZDE 4

1980'lerden bu yana Thwaites Buzulu tahmini 595 milyar ton buz kaybetti ve bu süre zarfında tek başına yıllık küresel deniz seviyesindeki artışa yüzde 4 katkıda bulundu. Bununla birlikte Thwaites Buzulu’ndaki buz kaybı oranı, buzulun altındaki suyun ve atmosferin sıcaklığının artmasına neden olan küresel ısınma nedeniyle son otuz yılda önemli ölçüde hızlandı.

Felaket uyarıları yapılıyor: Dünya’nın çekirdeği buzulları eritiyor

BUZUL İÇİN KÖTÜ HABER...

Yeni çalışmada, bilim insanları ısı akışındaki bu farkı ilk kez ölçtü. Ekip, çeşitli manyetik alan veri kümelerini kullanarak, Antarktika boyunca çeşitli noktalarda kabuk ile manto arasındaki mesafeyi ve bu bölgelerdeki bağıl ısı akışını hesapladı.
Farklı kaya türleri ısıyı farklı şekilde ilettiğinden, buzulun deniz tabanıyla buluştuğu yerde buzulun ne kadar sıcak olduğunu tam olarak ölçmek zor olsa da, araştırmacılar, Batı'daki bu ekstra ısı kaynağının Thwaites Buzulu için yalnızca kötü haber anlamına gelebileceğini söyledi.

Felaket uyarıları yapılıyor: Dünya’nın çekirdeği buzulları eritiyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...