Tgrt Haber
12 May 2022 10:31 - Güncelleme : 12 May 2022 15:10

Son dakika: Finlandiya'nın NATO kararı tansiyonu yükseltti: NATO ve Rusya'dan karşılıklı açıklamalar

Son dakika haberi: Putin'in Ukrayna'yı işgal kararının ardından dünyada dengeler değişiyor. Ukrayna işgali ve güvenlik sorunları nedeniyle Rusya'ya karşı hamle yapan Finlandiya, NATO'ya üyelik başvurusu yapacağını duyurdu. Rusya Finlandiya'nın hamlesini "tehdit" olarak değerlendirirken NATO ise üyelik başvurusunun 'sorunsuz ve hızlı olacağını' duyurdu.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Anadolu Ajansı
Son dakika: Finlandiya'nın NATO kararı tansiyonu yükseltti: NATO ve Rusya'dan karşılıklı açıklamalar

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında dünyada dengeler değişiyor. İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği tartışılırken iki ülkenin de katılım için karar aldığı belirtilmişti. İlk hamle Finlandiya’dan geldi. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya katılmaya hazırlanan Finlandiya’nın üyelik için başvuruda bulunacağı bildirildi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in yaptıkları ortak açıklamada, "Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz." ifadesi kullanıldı.

Finlandiya'nın gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, kararın alınması için gelecek günlerde adımların hızlandırılacağı aktarıldı.

Açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ittifakın büyümesinin önünü açarak NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağı duyuruldu.

Ortak açıklamada, söz konusu üyeliğinin Finlandiya'nın güvenliğini ve tüm savunma ittifakını güçlendireceği belirtildi.

İSVEÇ SIRADA

İsveç'in de gelecek günlerde NATO'ya katılma kararını duyurması bekleniyor.

NATO’DAN YEŞİL IŞIK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu yapmaları halinde olumlu karşılayacaklarını söylemişti.

Finlandiya'nın NATO kararının ardından Rusya ve NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi. 

KREMLİNDEN İLK TEPKİ: RUSYA'YA TEHDİTTİR

Finlandiya'nın NATO'ya başvuracağını duyurmasının ardından Rusya'dan ilk açıklama geldi. NATO'nun genişlemesinin dünyayı da Avrupa'yı da istikrarlı yapmayacağı belirtilen açıklamada "Finlandiya'nın NATO'ya girmesi Rusya'ya tehdittir" denildi. 

Kremlinden yapılan açıklamada "Ukrayna'nın Rus sınır bölgelerine saldırıları bu bölgelerde güvenliği sağlayacak tedbirler gerektiriyor. Finlandiya'nın NATO üyeliği kesinlikle Rusya için bir tehdit. Herkes Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmadan kaçınmak istiyor. NATO'nun genişlemesi Avrupa'yı veya dünyanın daha güvenli yapmaz" denildi. 

Rusya, açıklamasının devamında "Rusya, Ukrayna konusuna mudahil olmak isteyen tüm taraflara en kararlı şekilde yanıt vermeye hazır. Yaptırım uygulanan Gazprom Germania ve diğer şirketler ile ilişki kurulması mümkün değil" dedi.

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı "NATO'nun amacı Rus sınırlarına doğru genişlemek, ülkemiz için bir başka askeri tehdit oluşturmak. Rusya buna karşı hem askeri hem de teknik misilleme adımları atmak zorunda olacak" açıklamasında bulunurken Putin de "Rusya dış zorluklarla mücadele ediyor" ifadelerini kullanarak bakanlık açıklamasını destekledi.

RUSYA: ASKERİ ADIMLAR ATARIZ!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Finlandiya’nın NATO’ya katılımı halinde Rusya’nın ulusal güvenliğine yönelik tehditleri durdurmak için hem askeri hem de diğer nitelikte misilleme adımlar atmak zorunda kalacağını duyurdu.  Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Finlandiya’nın NATO’ya katılmak için başvuru kararı, bu ülkenin dış politikasında “köklü bir değişiklik” olarak nitelendirildi.

Açıklamada, Rusya’nın Finlandiya’ya karşı düşmanca niyeti olmadığına dair güvencesinin Helsinki’ye askeri bağlantısızlık politikasını sürdürmesinin avantajları konusunda ikna ettiği kaydedilerek, “Finlandiya tarafını ittifaka üye olmaktan başka bir alternatifin olmadığına şiddetle ikna eden NATO'nun amacı açıktır: Rusya sınırlarına doğru genişlemeye devam etmek, ülkemize yönelik askeri bir tehdit için başka bir kanat oluşturmak.” ifadeleri kullanıldı.

Finlandiya’nın topraklarını Rusya ile çatışma alanına çevireceğine işaret edilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Helsinki, böyle bir hareketin sorumluluğunun ve sonuçlarının farkında olmalıdır. Finlandiya'nın NATO'ya katılımı, Kuzey Avrupa bölgesinde istikrar ve güvenliği koruyarak Rusya-Finlandiya ikili ilişkilerine ciddi zarar verecek. Rusya, bu bağlamda ortaya çıkan ulusal güvenliğine yönelik tehditleri durdurmak için hem askeri-teknik hem de diğer nitelikte misilleme adımları atmak zorunda kalacaktır.”

NATO KAPILARI ARDINA KADAR AÇTI

Finlandiya'nın başvuru yapma kararına Rusya'dan tepki gelirken NATO ise kapıları ardına kadar açtı. NATO'dan yapılan açıklamada Finladiya'nın üyelik sürecinin "hızlı ve sorunsuz" olacağı vurgulanarak "Finlandiya'nın üyeliği hem NATO'nun hem de Finlandiya'nın güvenliğini güçlendirir" denildi.

FİNLANDİYA NATO'NUN EN YAKIN ORTAKLARINDAN

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvuru sürecine yönelik değerlendirmede bulundu. Stoltenberg, "Bu, Finlandiya'nın bağımsız bir kararı ve NATO'nun tamamen saygı duyduğu bir karardır. Finlandiya başvurmaya karar verirse NATO'da sıcak bir şekilde karşılanacak ve katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır" dedi.

Finlandiya'nın NATO'nun en yakın ortaklarından biri olduğunu belirten Stoltenberg, "Finlandiya olgun bir demokrasi, Avrupa Birliği üyesi ve Avrupa-Atlantik güvenliğine önemli bir katkıda bulunuyor" ifadelerini kullandı. Stoltenberg, "NATO üyeliğinin hem Finlandiya'nın hem de NATO'nun güvenliğini güçlendireceğini söyleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ile aynı fikirdeyim. Bu, NATO'nun kapılarının açık olduğunu ve Finlandiya'nın kendi geleceğine karar verdiğini gösterecektir" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...