Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Aralık 2018 11:45

Fransa 8 Aralık'taki büyük protestoya hazırlanıyor

Yarın Fransa'nın tarihinde gördüğü en büyük kaos günü olacak. Sarı Yelekliler'in amacı hükümeti yıkmak. Fransız polisi ise kararlı. Eylemcilere karşı orantısız güç kullanılacak. Maçlar ertelendi, bankalar ve mağazalar yağmaya karşı önlem alıyor.

Fransa 8 Aralık'taki büyük protestoya hazırlanıyor
fransa

Sarı yelekliler, akaryakıt zamları 2019 için iptal edilse de taleplerin tamamı yerine getirilene kadar eylemlerine devam etmekte kararlı. Hükümetin tüm çağrılarına rağmen sarı yelekliler yarın ülke genelinde gösteriler düzenleyecek. Fransa'da yarın yeni bir ayaklanmanın olmasından endişe duyulurken ABD, bölgedeki vatandaşlarına "cumartesiye dikkat" uyarısı yaptı. OHAL planlarının yeniden konuşulmaya başlandığı ABD Fransa'da bulunan vatandaşlarına uyarıda bulundu. Fransa Büyükelçiliği tarafından yayınlanan açıklamada, Fransa'da bulunan ABD vatandaşlarına uyarıda bulunuldu.

Büyükelçilik vatandaşlarına Paris ve Fransa'nın dört bir yanında 8 aralık tarihinde "Sarı Yelekliler"in eylem beklentisinin olduğu uyarısını yaparken, Paris ve çevresindeki eylemlerden uzak durulması uyarısında bulundu. Olası bir problem durumunda büyükelçiliğe müracat edilmesi çağrısında bulunuldu.

Paris’teki Sarı Yelekliler protestosu önemli maçı erteletti!

Fransa Profesyonel Futbol Ligi (LFP) kurumu, Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında 8 Aralık Cumartesi günü oynanması planlanan lig karşılaşmasının Sarı Yelekliler protestoları nedeniyle ertelendiğini açıkladı. LFP’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Fransa Birinci Futbol Ligi’nin 17. haftasında 8 Aralık Cumartesi günü başkent Paris’te yapılması gereken PSG-Montpellier maçının, Sarı Yelekliler protestolarının devam etmesinden dolayı, polis teşkilatının talebi doğrultusunda ertelendiği duyuruldu.Karşılaşmanın oynanacağı tarihin daha sonra belirleneceği bildirildi.

Fransa 8 Aralık'taki büyük protestoya hazırlanıyor

Paris'te cumartesi mağaza, restoran ve müzeler kapatılacak

Fransa, hayat pahalılığına karşı ülkede haftalardır süren eylemlerin artabileceği kaygısıyla Paris'te Eiffel Kulesi ve Louvre Müzesi gibi kentin simge noktalarını yarın halka kapatacak.

Fransa basınına göre, yetkililer, geçen hafta yaşanan dükkanların yağmalanması, camların kırılması, araçların ve bazı binaların ateşe verilmesi gibi şiddet olaylarının tekrarlanmasından endişe ediyor.

Fransa 8 Aralık'taki büyük protestoya hazırlanıyor

Bu kapsamda polis, Champs-Elysees'deki mağazalar ve restoranlara bir not göndererek "sarı yeleklilerin" cumartesi yapacağı gösteri sırasında olası şiddet olayları konusunda uyarıda bulundu.

Notta, bu işyerlerinden kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları, dışarıda sandalye ve masa bırakmamaları istendi.

- Müzeler kapalı, opera programları iptal

Öte yandan, müzeler ve opera binaları da kendi tedbirlerini aldı. Champs-Elysees yakınlarındaki müzelerden yapılan açıklamalarda, cumartesi kapıların kapalı tutulacağı belirtildi. Paris'in Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programların da iptal edildiği duyuruldu.

Fransa 8 Aralık'taki büyük protestoya hazırlanıyor

'Sarı Yelekliler'in protestoları

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım’da başlayan “Sarı Yelekliler”in eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron’dan başta akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyordu.

Eylemciler, geçen cumartesi sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplanmıştı. Polis, caddeye girmelerine izin vermediği eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

Göstericiler, Paris’in caddelerinde çok sayıda araç ve çöp bidonunu ateşe vermiş, polislere taş ve şişe fırlatmıştı. Paris sokaklarında sık aralıklarla ses bombaları duyulmuştu.

Polisle eylemciler arasında Champs-Elysees çevresinde zaman zaman çatışma çıkmıştı. Eylemciler, gösteride “Macron istifa” sloganları atmış ve birçok binaya Macron karşıtı yazılar yazmıştı.

Champs-Elysees çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza, protestolar nedeniyle kepenk indirmişti. Ülkenin birçok kentindeki gösterilerde de cadde ve yollar kapatılmıştı.

Gösterilerin başından bu yana çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 222’si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralanmış ve bin 424 kişi gözaltına alınmıştı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...