Tgrt Haber
07 Ocak 2022 11:32

Fransa’dan ‘fıkra’ gibi yasa: Araba reklamları toplu taşımayı önermek zorunda

Avrupa ülkeleri karbon emisyonunu azaltmaya yönelik tedbirler almaya devam ediyor. Ancak Fransa’da yürürlüğe girmesi beklenen bir yasa, tam anlamıyla ‘fıkra’ gibi… Çünkü yasaya göre, otomobil reklamları insanlara otomobil kullanmak yerine daha çevre dostu ulaşım araçlarını ve yürümeyi teşvik etmek zorunda.

Fransa’dan ‘fıkra’ gibi yasa: Araba reklamları toplu taşımayı önermek zorunda
araba reklamları,fransa,otomobil,araba şirketleri

Fransa’nın ilginç yasası 1 Mart 2022 gününden itibaren yürürlüğe girecek. Yeni yasayla birlikte otomobil şirketleri Fransa’da yayınlayacakları reklamlarda ‘kendi topuğuna sıkmak’ zorunda kalacak. 

Fransa Çevre Bakanlığı’nın kararına göre, otomobil reklamları çevre dostu ulaşım seçeneklerini teşvik etmek zorunda. Otomobil reklamları insanlara yürümeyi, bisiklete binmeyi ya da toplu taşıma araçlarını kullanmayı önerecek. Bunun yanı sıra araç paylaşımı da bir diğer seçenek olarak sunuldu. 

TÜM PLATFORMLARDAKİ REKLAMLAR

Yasa, radyo, televizyon, internet ve basılı yayın dahil olmak üzere tüm platformlarda yayınlanacak reklamları için geçerli olacak. Bu arada, reklamlarda “#SeDéplacerMoinsPolluer” yani “Daha az kirlilik” etiketi de kullanılmak zorunda. 

Fransa’dan ‘fıkra’ gibi yasa: Araba reklamları toplu taşımayı önermek zorunda

Peki, otomobil şirketleri ‘çevreci mesaj’ vermezse ne olacak? O halde, şirketlere 50 bin euro para cezası verilecek.

Fransa'nın bu hareketi, insan kaynaklı iklim değişikliğiyle mücadelede cesur bir yöntem ama herkes memnun değil. Otomobil devi Hyundai'nin Fransa başkanı Lionel French Keogh, AFP'ye verdiği demeçte, "Uyum sağlayacağız..." dedi. Devamında ise, yasanın motorizasyon türü arasında hiçbir ayrım yapmamasından yakındı. Keogh, “Hükümetin elektrikli araçları teşvik etme amacına biraz ters düşüyor” şeklinde konuşarak eleştirdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...