Tgrt Haber
25 Haziran 2015 01:03

Fransa Başbakan'ından ABD'ye sert tepki

ABD'nin Fransa cumhurbaşkanlarını dinlemesiyle ilgili konuşan Başbakan Valls, 'ABD, zarar gören ikili ilişkileri normalleştirmek için elinden geleni yapmalı' dedi.

Fransa Başbakan'ından ABD'ye sert tepki
abd, fransa, Manuel Valls, fransa başbakanı,

Fransa Başbakanı Manuel Valls, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransa cumhurbaşkanlarının telefonlarını dinlenmesinin kabul edilmez olduğunu söyledi.Meclis oturumunda Valls, NSA'nın dönemin Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği iddiaları hakkında konuştu.Valls, ABD yönetiminin iddialara acilen açıklık getirmesi gerektiğini belirterek ulusal çıkarları tehdit edildiğinde hiçbir ülkenin naif bir duruş sergilemeyeceğini vurguladı.ABD'nin, durumu özgürlüklere vurulan bir darbe olarak görmenin ötesine geçmesi gerektiğine işaret eden Valls, "ABD, zarar gören ikili ilişkileri normalleştirmek için elinden geleni yapmalı" ifadesini kullandı. Valls, Fransa'nın hiçbir Avrupalı müttefiki üzerinden casusluk faaliyeti yürütmediğinin de altını çizdi.

FRANSIZ İSTİHBARATÇILARI ABD'YE GİDECEK

Öte yandan, iddialarla ilgili Fransız istihbarat yetkilerinin de ABD'ye gideceği duyuruldu.

Wikileaks internet sitesi tarafından ele geçirilen ve dün kamuoyuna duyurulan "Elysee Casusluğu" isimli raporda, NSA'nın 2006-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği ortaya çıkmıştı.

HOLLANDE SAVUNMA KONSEYİNİ ACİLEN TOPLADI

Raporun kamuoyuna yansımasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, SABAHsaatlerinde Savunma Konseyi'ni acilen topladı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada da "olayın kabul edilemez olduğu, Fransa'nın güvenliğini ve çıkarlarını tehdit edecek herhangi bir faaliyete izin verilmeyeceği" kaydedilmişti.

ABD'NİN PARİS BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da ABD'nin Paris Büyükelçisi Jean Hartley'i bilgi almak için bakanlığa çağırdı.

Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll da "Terörle mücadele ederken bir ülkenin, stratejik tercihlerde birlikte hareket ettiği müttefiklerini dinlemesini anlamakta güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer taraftan, Fransa Senatosu Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Raffarin yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın gün içinde ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşeceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...