Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Ocak 2015 19:15

Fransa'da kriz

Fransa'da aşırı sağın, haftalık Charlie Hebdo dergisine saldırıyı protesto etmek için pazar günü yapılacak protesto yürüyüşüne katılmak istemesi siyasi kriz oluşturdu.

Fransa'da kriz
fransa, kriz, siyasi kriz,

Fransa’nın başkenti Paris’te haftalık dergi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı protesto etmek için pazar günü düzenlenecek cumhuriyete saygı yürüyüşüne aşırı sağın da katılmak istemesi, ülkede yeni bir siyasi kriz oluşturdu. İktidardaki Sosyalist Parti temsilcileri, Marine Le Pen’in liderliğini yaptığı aşırı sağcı Ulusal Cephe yandaşlarının gösteriye katılmasına karşı çıkarken, merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) hiçbir partinin bu yürüyüşten dışlanmaması gerektiğini savundu. Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, ‘’partisine oy veren milyonlarca kişinin dışlanarak ulusal birlik ve bütünlükten söz edilemeyeceğini’’ ifade etti. UMP lideri ve eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise partisinin daha önce başbakanlık yapmış isimleri Edouard Balladur ve François Fillon ile birlikte pazar günkü yürüyüşe katılacağını açıkladı.  François Fillon ise, aşırı sağın gösteri yürüyüşünden dışlanmasına karşı olduğunu söyledi.

Charlie Hebdo’ya destek yağıyor

Charlie Hebdo dergisinin yazarlarından Patrick Pelloux basına yaptığı açıklamada, kanlı terör saldırısına rağmen derginin çarşamba günü gazete bayilerinde yerini alacağını bildirdi.

Derginin avukatı Richard Malka, derginin önümüzdeki çarşamba günü her zamanki gibi 16 sayfa değil, 8 sayfa olarak çıkacağını ve bir milyon basılacağını duyurdu.

Liberation gazetesinin evsahipliğinde çıkacak gazeteye, Canal+ televizyon kanalı ve Le Monde gazetesi de destek verecek.

Ekonomi dergisi Les Echos ise, Charlie Hebdo'nun yayın hayatını sürdürmesi için basın yayın destekleme fonundan 500 bin Avro mali destek sağlanacağını ve bu miktarın yarısının Google’ın Fransız basınına ödediği abone telif haklarından karşılanacağını bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...