Tgrt Haber
01 Haziran 2016 11:57

Fransa'daki grev 4 Avrupa ülkesini etkiliyor

Fransa Ulusal Demiryolları süresiz greve çıktı- Grev nedeniyle şehirler arası ulaşımda ve bazı banliyö trenlerinde yüzde 50 oranında aksama yaşanıyor. Demiryollarındaki grevden, İsviçre, Almanya, İtalya ve İspanya seferi yapan trenler de etkileniyor.

Fransa'daki grev 4 Avrupa ülkesini etkiliyor
fransa, grev,

Fransa'da yeni çalışma yasası protestoları kapsamında yaşanan akaryakıt sıkıntısı devam ederken, ülkede toplu taşımada ucu açık grevler başladı.

4 Avrupa ülkesi grevden etkileniyor

Grevden, İsviçre, Almanya, İtalya ve İspanya seferi yapan trenler de etkileniyor. Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, dün katıldığı bir televizyon programında, tasarıya karşı son 3 aydır yaptıkları grevlerin en yoğununun bu hafta yaşanacağını söyledi.

Paris'te yarın gece 3'te başlayacak

Paris ve çevresindeki toplu taşımadan sorumlu RATP'de de yarın gece 03.00 itibarıyla süresiz greve başlayacak.
Grevlerin demiryolu ulaşımını yarı yarıya azaltması bekleniyor. Fransız basını ise grevler için "toplu taşımada kara hafta" yorumunda bulunuyor.

Hafta başında, Fransa Ulusal Pilot Sendikası, yaptığı açıklamada, haziranda havacılık sektöründe süresiz grevin oylandığını duyurmuş ancak grevin tam olarak ne zaman başlayacağını belirtmemişti.

EURO 2016 endişesi

Geçen hafta sivil havacılık sendikaları, 2-5 Haziran'da büyük bir greve çıkacaklarını duyurmuştu.
Ülkede, 10 Haziran'da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistlerin grev dalgasından yoğun şekilde etkileneceği ifade ediliyor. Haziran itibarıyla turizm sezonunu da açan Fransa'da grevler ve benzin kıtlığının, şampiyona için ülkeye gelen turistleri ciddi ölçüde sıkıntıya sokacağı tahmin ediliyor. Dün Otelcilik ve Endüstri Meslekleri Birliği, bu yaz Paris'e yapılan rezervasyonların önceki yaza göre yüzde 20 ila yüzde 50 düşüş gösterdiğini duyurmuştu.

Benzin bulmak "çile"

Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç noktasına getirdi. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu. Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.
Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. Tasarı 8 Haziran'da Senato'ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...