Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Ağustos 2021 23:50

Gantz: İran'ın nükleer bir silah için gerekli malzemeleri edinmesine sadece 10 hafta kaldı

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İran'ın bundan 10 hafta sonra askeri sınıf nükleer malzemeler üretebileceğini açıkladı. "Şimdi bir eylem zamanı, kelimeler yeterli değil." diyen Gantz, İran'a yönelik bir harekatın işaret fişeğini ateşledi.

Gantz: İran'ın nükleer bir silah için gerekli malzemeleri edinmesine sadece 10 hafta kaldı
Benny Gantz,,İsrail,,İran,,nükleer silah,

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail Dışişleri Bakanlığında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üye ülkelerinin Büyükelçilerine yaptığı açıklamada, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın kapsamlı bir şekilde ihlali nedeniyle İran'ın bundan 10 hafta sonra askeri sınıf nükleer malzemeler üretebileceğine dikkat çekti.

'ŞİMDİ BİR EYLEM ZAMANI'

Gantz, "İran, JCPOA'da belirlenen tüm yönergeleri ihlal etti ve nükleer bir silah için gerekli silah sınıfı malzemeleri edinmesine sadece 10 hafta kaldı" ifadelerini kullandı. Açıklamasında, İran'ın bu çalışmalarına yönelik bir eylem gerektiğinin altını çizen Gantz, "Şimdi bir eylem zamanı, kelimeler yeterli değil. Diplomatik, ekonomik ve hatta askeri eylemlerin zamanı geldi, aksi takdirde saldırılar devam edecek" dedi.

'İRAN BİZİ TEHDİT EDİYOR'

Ayrıca İsrail'in, İran halkını düşman olarak görmediğini de vurgulayan Gantz, "İran rejimi bizi tehdit ediyor ve bölgesel bir silahlanma yarışını ateşliyor" ifadelerini kullanırken, toplantıya katılan İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise, İsrail'in vatandaşlarına ve egemenliğine yönelik bir saldırı veya tehditle karşı karşıya kaldığında bağımsız hareket etme hakkını saklı tuttuğunu vurguladı.

ABD ANLAŞMADAN ÇEKİLDİ

Öte yandan 2015 yılında İran, P5+1 grubu ülkeleri yani BMGK'nın 5 daimi ülkesi olan ABD, Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve Almanya ile JCPOA nükleer anlaşmasını imzalamıştı.

Anlaşmanın imzalanmasından 5 yıl sonra silah ambargosunun kaldırılması da dahil olmak üzere yaptırımların hafifletilmesi karşılığında Tahran'ın, nükleer programını küçültmesini ve uranyum rezervlerini ciddi şekilde azaltmasını gerekiyordu. Fakat ABD'nin 2018'de, JCPOA'dan çekilerek ve İran'a karşı katı politikalar uygulayarak uzlaştırıcı duruşunu terk etmesi, İran'ın anlaşma kapsamındaki kendi yükümlülüklerini büyük ölçüde terk etmesine yol açmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...