Tgrt Haber
26 Nisan 2014 18:23

Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde mezuniyet sevinci

Bosna Hersek'in köklü eğitim kurumlarından Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nden bu yıl 50'si erkek, 59'u kız, toplam 109 öğrenci mezun oldu.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde mezuniyet sevinci
bosna hersek, Gazi Hüsrev Bey Medresesi, Reis-ul Ulema Husein Kavazoviç, EĞİTİM haberleri, EĞİTİM,

Başkent Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde yapılan mezuniyet törenine, öğrencilerin yanı sıra Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç, Gazi Hüsrev Bey Medresesi Müdürü Ziyad Lyevakoviç, çok sayıda aile ve vatandaşlar katıldı. Reis-ul Ulema Kavazoviç, mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nin Boşnakların temeli ve direği olduğunu söyledi. Kazavzoviç, "Bu okul olmasaydı bu halk hakkında, onun güzelliği, ruhu ve Müslüman olarak taşıdığımız tüm özellikler hakkında konuşmamız mümkün olmazdı. Bu genç insanlara buradan Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nin sıradan bir okul olmadığını söylemek istiyorum. Gazih Hüsrev Bey'in iki niyeti vardı, okuldan mezun olanların İslam'ı yaşamaları ve ülkeyi savunmalarıdır" diye konuştu. Mezun olan öğrenci ve ailelerini mezuniyet dolayısıyla kutlayan Kavazoviç, özellikle ailelere çocuklarını iyi bir şekilde yetiştirdikleri ve bu okula gönderdikleri için teşekkür ederek, "Sevgili öğrenciler, sizin de ailelerinize, yakınlarınıza, öğretmenlerinize aynı şekilde bu iyiğili geri vermenizi istiyorum" dedi. Gazi Hüsrev Bey Müdürü Ziyad Lyevakoviç, bu yıl okuldan 50'si erkek, 59 kız, toplam 109 öğrencinin mezun olduğunu belirterek, öğrenci ve ailelerini kutladı.
Gazi Hüsrev Bey Medresesi
Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Bayezid'in kızı Selçuk Sultan'ın oğlu Gazi Hüsrev Bey, Bosna Sancak Beyliği yaptığı dönemde başta Saraybosna olmak üzere bölgede birçok cami, hamam, aşevi ve eğitim kurumları inşa ettirdi. Gazi Hüsrev Bey, Bosna Sancak Beyliği yaptığı sırada, 1537 yılında, Saraybosna'da kendi adıyla anılan bir medrese yaptırdı. Hırvatistan'ın güneyindeki Dubrovnik kentinden getirilen taş ustalarının yaptığı Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde, Osmanlı'nın bölgeden çekilmesinin ardından da eğitime devam edildi. Yugoslavya döneminde de eğitim vermeyi sürdüren medrese, Saraybosna kuşatmasında da kapılarını kapatmadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...