Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Şubat 2015 11:04

Gazze'yi bu kez 'kış' vurdu

İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle "adeta açık hava hapishanesi"ne dönüşen Gazze, son yılların en şiddetli kışını geçirdiği belirtildi.

Gazze'yi bu kez 'kış' vurdu
gazze, kış,

İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle "adeta açık hava hapishanesi"ne dönüşen, geçen yaz gerçekleştirilen saldırılarda büyük yıkıma maruz kalan Gazze'nin son yılların en şiddetli kışını geçirdiği belirtildi.
Bölgede yardım faaliyetlerini sürdüren İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı üyelerinin verdiği bilgiye göre, Ortadoğu'yu etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava, Gazze'yi de olumsuz etkiliyor. Bölgede son günlerde şiddetini artıran kar fırtınası ve sağanak, kentte yaşamı zorlaştırıyor.
İsrail'in geçen yıl temmuz ayında başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda binlerce evin kullanılamaz hale geldiği, büyük yıkımın yaşandığını Gazze'de halkın çetin geçen kış şartlarında barınak ve okullarda yaşam savaşı verdiği bildirildi.
"Burası Gazze" kampanyası
 İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortadoğu'da etkili olan kar fırtınası ve şiddetli yağış nedeniyle Gazze'nin son yılların en şiddetli kışını geçirdiğini söyledi.
Kente uygulanan ambargo nedeniyle içme suyu, gıda, ilaç ve kıyafet gibi malzemelere ihtiyaç duyulduğunu anlatan Dede, elektrik ve yakıt sorununun büyük problem olduğunu vurguladı.
Dede, saldırılarda zarar gören evlerde yaşayan ailelere battaniye ve soba gibi öncelikli yardımların ulaştırılması gerektiğine işaret ederek, İHH'nın Gazze için yeni bir insani yardım kampanyası başlattığını bildirdi.
"Burası Gazze" sloganıyla başlattıkları kampanya ile soğuk ve zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren muhtaçlara yardım eli uzattıklarını ifade eden Dede, şöyle devam etti:
"Eskiden Mısır kapısından hava alacak imkanları vardı. Bazen yardım malzemeleri buradan giriyordu. Sisi sonrası bu kapılar kapandı. Elektrik yok veya çok az veriliyor. Su, kuyulardan sağlanıyor. Elektrik sıkıntısı olduğu için su problemi kendiliğinden ortaya çıkıyor. Son saldırılarda bine yakın ev yıkıldı. Bunları onaracak, yeniden inşa edecek malzemelerin bile girişine izin verilmiyor."
Dede, uygulanan ambargo nedeniyle Gazze'de temel ihtiyaçları karşılamanın zorluğuna dikkati çekerek, "Kışı gerçekten çok zor geçiriyorlar. Özellikle bu kış bölgeye daha fazla kar yağdı. Normalde ılıman geçirdikleri kışı çok soğuk geçirdiler. Maalesef donarak ölen insanlar oldu. Gazze, geçmiş günlerden daha zor durumda. Bu süreçte yardım yapmak çok önemli" dedi.
Yaşam her geçen gün zorlaşıyor
İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya ise son günlerde yoğun yağışa bağlı olarak bazı bölgelerdeki hanelerde su baskını yaşandığını kaydetti.Gazze temsilciliğinin kurulmasından itibaren yardım faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerini dile getiren Kaya, "Burada uzun yıllar görülmemiş bir kış yaşanıyor. Birkaç gün önce dolu yağdı. Refah bölgesinde yağış nedeniyle 80 kadar evi su bastığı, insanların mağdur olduğu bilgisini aldık. Derhal o bölgeye yardımlarımızı ulaştırdık. Son saldırılardan sonra Gazze'de yaşam her geçen gün kötüye gidiyor" diye konuştu.
İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binin üzerinde kişi yaralanmış ve binlerce bina hasar görmüştü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...