Tgrt Haber
16 Kasım 2016 19:14

Gerilimi tırmandıracak gelişme, Almanya teröristleri iade etmiyor

Türkiye'nin, aralarında PKK ve DHKP-C üyelerinin de bulunduğu 136 iade talebinden üçünü kabul eden Almanya, 110 teröriste ilişkin talebi ise reddetti.

Gerilimi tırmandıracak gelişme, Almanya teröristleri iade etmiyor
almanya, pkk,

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler  Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgiye göre, Avrupa Birliği ülkeleri  arasında en çok Almanya'dan, aralarında PKK, DHKP-C ve TKP/ML üyelerinin  bulunduğu teröristlerin iadesi istendi. Türkiye'nin adli makamları tarafından 2006-2016 yılları arasında  hazırlanan 136 iade talebi dosyasından sadece üçünü kabul eden Almanya, en son  PKK mensubu olduğu ileri sürülen Mehmet İltaş ve Mehmet Eşref Kızılay'ın iadesine  karar verdi. 2007 yılında gerçekleşen bu iadelerden sonraki süreçte Almanya, son  9 yılda Türkiye'nin PKK mensubu teröristlerin iadesine ilişkin hiçbir talebine  olumlu yanıt vermedi.
 
Almanya'da 110 talebe ret
 
Hizbullah mensubu Cüneyt Argundoğan'ın 2008 yılında Türkiye'ye  iadesini kabul eden Almanya, Türkiye'nin terör nedeniyle talepte bulunduğu 110  dosyada iade talebini reddetti. 23 kişinin iadesiyle ilgili sürecin ise sürdüğü  bildirildi.
 
22 FETÖ mensubunun iadesi istendi
 
Almanya'nın iadelere ilişkin tutumu Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)  üyeleriyle ilgili süreçlerde de devam etti. Türkiye, Almanya'dan aralarında eski  savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın da bulunduğu 22 FETÖ mensubunun yargı  organları tarafından verilen kararlar doğrultusunda iadesini istedi. Almanya,  bugüne kadar FETÖ üyelerinin iade taleplerine ilişkin hiçbir dosyada olumlu cevap  vermedi.
 
AB ülkelerinden istenen iade talepleri
 
Öte yandan Türkiye, 2007-2016 arasında Almanya'nın haricinde 20 Avrupa  Birliği ülkesinden 263 teröristin iadesine ilişkin resmi talepte bulundu. Söz  konusu ülkeler, sadece 8 talebi kabul ederken, 161 iadeye ilişkin talepte ise  Türkiye'ye ret kararı iletildi.
 
Terör gerekçesiyle Türkiye'nin iade taleplerine ilişkin Belçika 27,  Yunanistan 25, Hollanda 23, İngiltere 12, İsveç 10, İtalya 15, Avusturya 4,  Bulgaristan 15, Finlandiya 2, Fransa 9, Hırvatistan 3,  İspanya 6, Polonya 2,  Romanya 3 dosyada iade talebini reddetti. Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan,  Slovakya ve Slovenya ise birer dosyada bu talebi reddetti.
 
Öte yandan terör suçlaması gerekçesiyle iadesi talep edilen kişilerden  Avusturya'dan 2, Romanya'dan 4, Bulgaristan ve Hollanda'dan ise birer kişi iade  edildi.
 
FETÖ mensuplarına ilişkin talepler
 
FETÖ mensuplarına yönelik ise yargı kararıyla Almanya dışındaki 11 AB  ülkesinden toplamda 37 örgüt üyesinin iadesine ilişkin talepte bulunuldu. İngiltere'den 5, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Romanya'dan  üçer, Bulgaristan ve Polonya'dan ikişer, Hırvatistan ve İtalya'dan ise birer FETÖ  üyesinin iadesi istendi. Darbe teşebbüsünün ardından Yunanistan'a kaçtıkları belirlenen 11  darbeci askerin iadesine ilişkin de bu ülkeden talepte bulunuldu.   Söz konusu ülkeler, Türkiye'nin FETÖ mensuplarına ilişkin taleplerine  şu ana kadar cevap vermedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...