Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Eylül 2021 00:05

Gine'de halk darbeyi kutladı!

Gine'de eski Fransız lejyoneri Albay Mamady Doumbouya liderliğindeki ordu birliklerinin darbe açıklamasının ardından halk sokağa indi. Halk, sokaklarda araçlarla konvoy yapıp darbeyi kutladılar.

Gine'de halk darbeyi kutladı!
Gine,Darbe,Savunma Bakanlığı,Ordu,Cumhurbaşkanı,Afrika

Batı Afrika ülkesi Gine’nin başkenti Konakri’de cumhurbaşkanlığı sarayının çevresinde silah seslerinin duyulması ve askerlerin görülmesinin ardından darbe yapıldığı bildirilmiş, darbenin başında ise eski Fransız lejyoneri Albay Mamady Doumbouya liderliğindeki seçkin bir ulusal ordu birliğinin olduğu açıklanmıştı.

ANAYASA ASKIYA ALINDI, SINIRLAR KAPATILDI

Gine devlet televizyonu RTG'de canlı yayında darbe açıklaması yapan Doumbouya, Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin gözaltına alındığını, hükümetin feshedildiğini, anayasanın askıya alındığını ve sınırların kapatıldığını bildirdi. Doumbouya ayrıca, en kısa sürede yeni bir anayasa hazırlanması ve geçiş hükümeti kurulması için çalışmaların başlayacağını açıklamıştı.

Gine'de halk darbeyi kutladı!

"GİNE ÖZGÜR! BRAVO" SLOGANLARI...

Darbe açıklamasının ardından Gine halkı sokaklara dökülerek kutlama yaptığı görüldü. Askerleri alkışlayan halk, kornalar çalarak, sloganlar attı. Halk motosikletler ile askerleri taşıyan kamyonlara eşlik ederken, "Gine özgür! Bravo" sesleri duyuldu.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, Gine Cumhuriyeti'nde meydana gelen darbe girişimini ve Cumhurbaşkanı Alpha Condé’nin alıkonulmasını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Gine Cumhuriyeti'nde 5 Eylül 2021 tarihinde meydana gelen darbe girişimini ve Cumhurbaşkanı Alpha Condé’nin alıkonulmasını kınıyor ve derin endişeyle karşılıyoruz. Türkiye, seçimle işbaşına gelen Hükümetlerin yasadışı yollarla değiştirilmesine yönelik teşebbüslerin karşısındadır. Dost ve kardeş Gine Cumhuriyeti'nde anayasal düzenin süratle yeniden tesis edilmesi, Cumhurbaşkanı Alpha Condé’nin derhal serbest bırakılması yönündeki güçlü beklentimizi vurguluyoruz. Türkiye, içinden geçtiği bu zor ve hassas dönemde dost ve kardeş Gine Cumhuriyeti'nin yanında olacaktır” ifadelerine yer verildi.

 

Gine'de halk darbeyi kutladı!

SAVUNMA BAKANLIĞI DARBE İDDİALARINI REDDETTİ

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, isyancı güçler tarafından cumhurbaşkanlığı sarayına yönelik bir saldırının bastırıldığı duyurularak, "Sadık ve cumhuriyetçi güvenlik güçleri tarafından desteklenen cumhurbaşkanlığı muhafızları tehdidi kontrol altına aldı ve saldırgan grubu püskürttü. Düzen ve barışı sağlamak için güvenlik ve tarama operasyonları devam ediyor” denilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...