Tgrt Haber
18 Haziran 2022 10:40 - Güncelleme : 18 Haziran 2022 10:48

Gül kaçıran İsviçreli iş insanına soruşturma 

Senegal'den yasa dışı yollarla gül ağacı ihracatı yapan İsviçreli iş insanı Nicolae Buzaianu hakkında soruşturma başlatıldı. Buzaianu, gülleri çatışma bölgesinden kaçırması nedeniyle savaş suçuyla suçlanıyor.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Anadolu Ajansı
Gül kaçıran İsviçreli iş insanına soruşturma 
Gül ticareti

Senegal'den Gambiya aracılığıyla gül ağacı ihracatı yapan İsviçreli iş insanı Nicolae Buzaianu hakkında soruşturma başlatıldı. Buzaianu, İsviçre'nin Senegal'in ayrılıkçı grupların bulunduğu Casamance bölgesinde gül ağacı kaçakçılığı yaptığı için "savaş suçu" işlemekle suçlandı. Şahsın bu süreçte Gambiya'dan iş birliği talebinde bulunduğu belirtildi.

SAVAŞ SUÇU SAYILDI 

TRIAL isimli sivil toplum örgütü, Buzaianu ile dönemin Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in, sahibi oldukları "Westwood" isimli şirket aracılığıyla 2014-2017 döneminde Casamance'dan piyasa değeri 163 milyon doları bulan yaklaşık 315 bin ton gül ağacını Gambiya üzerinden Çin'e kaçak yollarla ihraç ettiğini ortaya çıkarmıştı.

Örgüt, Buzaianu hakkında, "çatışma bölgesinden koruma altında bir türün ihracatını yaparak savaş suçu işlediği" suçlamasıyla İsviçre'de 2019'da şikayette bulunmuştu. İsviçre tarafı 3 yıl boyunca şikayete ilişkin herhangi bir yasal adım atmamıştı.

ÇİN GÜL’DEN MİLYON DOLARLAR KAZANIYOR

Latince ismi "Pterocarpus Erinaceus" olan İngilizcede de Rosewood adıyla bilinen gül ağacı, Çin'de lüks mobilya üretiminde kullanılıyor. Çin, en çok Batı Afrika'dan gül ağacı alıyor. Gül ağacı, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamında 2017'den beri koruma altında olsa da Çin pazarını beslemek için o tarihten bu yana Batı Afrika'da piyasa değeri 2 milyar dolara ulaşan 6,5 milyon gül ağacı kesildiği tahmin ediliyor.

Senegal'de gül ağacının ihracatı uzun süredir yasak olmasına karşın isyancı grupların varlık gösterdiği Casamance'da kaçakçılar uzun yıllardır yasa dışı şekilde gül ağacı kesiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...