Tgrt Haber
27 Kasım 2021 10:41

Güney Afrika'dan Omikron varyantı kaynaklı seyahat yasaklarına tepki

Kovid-19'un yeni mutasyonu 'Omikron'a karşı tüm dünya teyakkuza geçti. Aralarında Türkiye'nin de olduğu pek çok ülke, Güney Afrika'ya seyahat yasağı uyguladı. Güney Afrika'dan ise söz konusu yasaklara tepki geldi. Ülkenin Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamada, yasak kararlarının Dünya Sağlık Örgütü'nün normlarına aykırı olduğu savunuldu.

Güney Afrika'dan Omikron varyantı kaynaklı seyahat yasaklarına tepki
güney afrika,kovid-19,omicron,varyant

Koronavirüs salgınının ne zaman son bulacağı merak edilirken, salgının seyrini değiştirecek ürkütücü bir gelişme yaşandı. Güney Afrika'da Kovid-19'un yeni bir mutasyonu ortaya çıktı. DSÖ tarafından Omicron adı verilen varyanta karşı birçok ülke harekete geçti. Virüse karşı önlem amaçlı dünyanın birçok yerinde Güney Afrika ve bazı Afrika ülkelerine seyahat yasağı getirildi.

Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede getirilen seyahat yasağına Güney Afrika'dan tepki geldi.

"SEYAHAT YASAĞI DSÖ NORMLARINA AYKIRI"

Sağlık Bakanı Joe Phaahla, Güney Afrika'nın Kovid 19'un yeni varyantı konusunda şeffaflıkla hareket ettiğini ve seyahat yasaklarının DSÖ norm ve standartlarına aykırı olduğunu öne sürdü.

Phaahla, yeni varyantın Delta ve Beta'ya göre daha hızlı yayılma ihtimali bulunduğunu, ancak mevcut aşıların "Omikron" varyantına karşı etkili olmasının muhtemel görüldüğünü belirtti.

"ACELEYE GETİRİLMİŞ BİR KARAR"

Dışişleri Bakanı Naledi Pandor ise açıklamasında, Güney Afrika'nın tüm ülkelerin vatandaşlarını korumak için gerekli önlemleri alma hakkına saygı duyduğunu bildirdi. Pandor, Birleşik Krallık'ın Güney Afrika'ya uyguladığı seyahat yasağı kararına atıfta bulunarak, "Bu karar henüz DSÖ'nün bile tavsiyede bulunmadığı, aceleye getirilmiş bir karar gibi görünüyor" dedi.

Bakan Pandor, söz konusu seyahat yasaklarının ülkenin turizmine ciddi zarar vermesine yönelik endişelerini dile getirdi.

İngiltere, 25 Kasım'da Güney Afrika'da yeni varyantın tespit edilmesinin ardından ülkeye seyahat yasağı uygulama kararı almıştı.

Bu takiben 26 Kasım'da aralarında Türkiye, ABD, Rusya, İtalya, Kanada, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Güney Afrika'ya seyahat kısıtlamaları getirmişti.

CUMHURBAŞKANLIĞI 28 KASIM'DA TOPLANACAK

Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı, Kovid-19'un yeni varyantıyla ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere 28 Kasım'da Ulusal Koronavirüs Komuta Konseyini (NCCC) toplama kararı aldı.

Cumhurbaşkanlığı Kontenjanından atanan Bakan Mondli Gungubele, bu toplantının sonuçlarına göre gelecek günlerde daha fazla istişarenin gerçekleşeceğini belirtti.

Gungubele, yeni varyantın tespitinin Güney Afrika'nın yüksek düzeyde bilimsel kapasiteye sahip olduğunu kanıtladığını ifade etti.

ÜLKEDE VAKALAR ARTIYOR

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde son günlerde vaka sayılarında yaşanan artış dikkat çekti. Son 24 saatte 2 bin 828 kişi Kovid-19'a yakalandı. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12 artışla 89 bin 783 oldu.

26 Kasım'da kaydedilen vakalarla birlikte toplam vaka sayısı 2 milyon 955 bin 328'e yükseldi. 22 Kasım'da ise günlük vaka sayısı 312 olarak bildirilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...