Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Aralık 2016 10:51

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye görevden azledildi

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, parlamentoda yapılan oylamada 234 milletvekilinin 'Evet' oyu ile görevden azledildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye görevden azledildi
Güney Kore,Park Geun-hye,Park Geun-hye kimdir,

Güney Kore parlamentosu ülkedeki siyasi skandalın odağındaki Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin görevden alınması için sunulan önergeyi onayladı.

Güney Kore televizyonları tarafından canlı yayınlanan oylamada parlamentodaki 300 milletvekilinden 234'ü Park'ın görevden alınması için oy kullandı.

Güney Kore Parlamentosu Park Geun-hye'nin görevden alınmasını istedi


56 milletvekili ise Park'ın görevden azledilmemesi yönünde oyunu verdi. Ancak kararın Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylanması gerekiyor.

Park Geun-hye ülkesinde haftalardır süren siyasi krizin ardından canlı yayında istifa edeceğini bildirmişti. Normalde 2018'de tamamlanacak görev süresinin sonuna kadar beklemeyecağini açıklayan Park, meclisin iktidarın güven içinde devredilmesi için bir planla gelmesi durumunda istifa edeceğini söylemişti.

EYLEMLER TARİHE GEÇTİ

Devlet Başkanı Park'ı istifaya zorlamak için beş hafta hafta önce başlayan protestolar, 1980'li yılların demokrasi yanlısı gösterilerinden bu yana en geniş katılımlı eylemler olarak tarihe geçti.

Park'ın, eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandala tepki yağmıştı. Başkent Seul'de bir aydan falza süre boyunca her Cumartesi yüz binlerin katıldığı protesto gösterileri düzenlendi.

PARK GEUN-HYE KİMDİR?

Park Geun-hye (d. 2 Şubat 1952, Daegu), Güney Koreli siyasetçi ve Güney Kore'nin günümüz devlet başkanıdır. Park Geun-hye 2004 ve 2006 yıllarında ve bu yıllar arasında ve 2011-2012 yılları arasında muhafazakar Büyük Ulusal Parti (BUP) başkanı oldu. (BUP, Şubat 2012 yılında "Saenuri Partisi" olarak adını değiştirdi). Park, 1998 ve 2012 yılları arasında bir seçim temsilcisi olarak üst üste dört parlamenter döneminde görev yaptı. Haziran 2012 tarihinden itibaren oransal bir temsilcisi olarak beşinci dönemde göreve başladı. Park, Kore Ulusal Meclisi üyesidir. Babası Park Chung-hee, 1961-1979 yılları arası Güney Kore Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. 19 Aralık 2012 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı ve Güney Kore'nin ilk kadın başkanı olmuştur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...