Tgrt Haber
01 Ocak 2014 15:05

Güney Sudan'da taraflar barış için masaya oturuyor

Güney Sudan hükümeti ile isyancılar arasındaki barış görüşmelerinin önümüzdeki günlerde Afrika Birliği’nin (AU) merkezi Etiyopya’da başlayacağı bildirildi.

Güney Sudan'da taraflar barış için masaya oturuyor
güney sudan, etiyopya, isyancılar, barış görüşmeleri,

Güney Sudan hükümeti ile isyancılar arasındaki barış görüşmelerinin önümüzdeki günlerde Afrika Birliği’nin (AU) merkezi Etiyopya’da başlayacağı bildirildi. Hükümetin geçen hafta tek taraflı ateşkesine rağmen, başarısız darbe girişiminde bulunan eski Devlet Başkanı Riek Machar, saldırılara devam edecelerinin altını çizdi. 2015 seçimlerini beklemeyerek, Devlet Başkanı Salva Kiir’e karşı yanına aldığı askerlerle üç hafta önce saldıran Machar, petrol kaynaklarının bulunduğu eyaletleri hedef alıyor. 2011’de referandumla Sudan’dan bağımsızlığı kazanan dünyanın en yeni ülkesinde, şu ana kadar en az bin kişi hayatını kaybetti, 122 bin sivil de evlerini terk etti.  
Güney Sudan’da iç savaşın 10 eyalete yayılması üzerine Doğu Afrika liderleri başkent geçtiğimiz Perşembe günü Juba’da Kiir ile görüşmüş ve hükümeti ateşkese ikna etmişlerdi. Pazartesi günü de Uganda lideri Yoweri Museveni, isyancılara saldırıları durdurmaları için ateşkes süresinin son günü olan Salı gününe kadar mühlet vermiş ve Machar’ı dış müdahele ile tehdit etmişti. Son olarak, arabulucuların baskısı üzerine Machar barış görüşmeleri için delegasyon gönderme kararı aldı.Öte yandan Machar’ın barış için, hükümet tarafından tutuklanan, siyasi yandaşlarının serbest bırakılması şartına Kiir’in sıcak bakmaması ülkede tansiyonu artırıyor. Ülkede çatışmalar sürerken, BM’nin Güney Sudan özel temsilcisi Hilde Johnson, ateşkes görüşmelerinin yarın Addis Ababa’da başlayacağını ifade etti. Bölgeden gelen bilgilere göre, Machar güçleri tekrar stratejik Bor şehrini ele geçirdiler. Öte yandan petrol yataklarının büyük kısmını Güney'e kaptıran Sudan, çatışmaları fırsat bilerek, Güney Sudan sınırındaki tartışmalı bir çok bölgeyi tekrar ele geçirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...