Tgrt Haber
19 Ocak 2014 07:15

Güney Sudanlılar şeker kamışıyla hayata tutunmaya çalışıyor

Beyaz Nil eyaletine sığınan Güney Sudanlılar, temel gıda maddelerinden ve sağlık hizmetlerinden yoksun bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor.

Güney Sudanlılar şeker kamışıyla hayata tutunmaya çalışıyor
güney sudan,yaşanan çatkışmalar,yiyecek bulma konusu,sıkıntı,kadın ve çocuklar oluşturuyor,

AA muhabirine kucağında 3 aylık bebeğiyle konuşan Angelina, ülkesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle Sudan'a kaçtığını belirterek, yiyecek bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle günlük öğünlerinin şeker kamışından oluştuğunu söyledi.Resmi raporlara göre, Güney Sudan ordusu ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a bağlı birlikler arasında yaşanan çatışmalar sebebiyle  Beyaz Nil eyaletine sığınan yaklaşık 3 bin kişinin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında 15 Aralık'tan bu yana çatışmalar yaşanıyor.
BM, çatışmalar nedeniyle ülke dışına kaçan Güney Sudanlıların sayısının 78 bine ulaştığını, 355 bin kişinin de güvenli yer bulabilmek için evlerinden ayrıldığını bildirmişti. BM'nin çatışmalarda binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtmesine rağmen bölgedeki kaynaklar ölü sayısının on bine ulaştığını iddia ediyor.Güney Sudan ordu sözcüsü Philip Aguer, Congley eyaletinin başkenti Bor'un isyancı gruplardan geri alındığını bildirdi.Aguer, Güney Sudan ordusu ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a bağlı birlikler arasında öğleden sonra yaşanan çatışmaların ardından Bor eyaletini geri aldıklarını söyledi.Machar'a bağlı isyancı grupların yaklaşık 15 bin kişiden oluştuğunu ifade eden Aguer, "Birliklerimiz ve isyancılar arasında 3 kez çatışma çıktı. Çatışmaların ardından bozguna uğrayan isyancılar eyaletten çekildi" dedi.Aguer, Machar'ın başkent Cuba'ya güç kullanarak girme girşiminin de böylelikle başarısızlığa uğratıldığını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...