Tgrt Haber
19 Ağustos 2022 18:36 - Güncelleme : 19 Ağustos 2022 21:08

BM Genel Sekreteri Guterres'ten 'iş birliği' vurgusu: 2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'daki Odessa Limanı'nda tahıl sevkiyatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaptırımlara dahil edilmeyen Rus gıda ve gübrelerinin küresel pazarlara engelsiz erişimi konusunda tüm hükümetlerin iş birliği yapmasının önemine vurgu yapan Guterres, "2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir" ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Guterres'ten 'iş birliği' vurgusu: 2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir
BM,Guterres

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Recep Tayyi pErdoğan ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile görüşmesinin ardından ülkede incelemelerde bulundu. Gün içinde Odessa Limanı'nda incelemeler yapan Guterres, gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Sözlerine Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'u selamlayarak başlayan Guterres, bugün tahılın bir gemiye yüklendiğine yeniden şahit olduğunu, bundan dolayı duygu dolu hissettiğini belirtti. Guterres, bunun bir sevinç sebebi olduğunu ancak aynı zamanda savaş nedeniyle limanların boş olduğunu görmekten ötürü de üzgün hissettiğini ifade etti. Limanın uzun süredir felce uğradığını ve küresel bir tahıl ambarından kritik bir ulaşım hattının kesildiğini söyleyen Guterres, İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasının bunu değiştirdiğini belirtti.

UKRAYNA'DAN 25 GEMİ AYRILDI

Bir aydan kısa süre içinde Odesa ve diğer Ukrayna limanlarından tahıl ve diğer gıda malzemeleri yüklü 25 gemi ayrıldığını belirten Guterres,  Gemilerin 600 bin tondan fazla buğday, mısır, ayçiçek yağı ve soya fasulyesi gibi gıda ürünleri taşıdığını ve daha fazlasının da yolda olduğunu aktardı.

Guterres, her geminin aynı zamanda bir "umut gemisi" olduğuna işaret ederek, limanda daha fazla depolama alanının açılmasının Ukraynalı çiftçiler için bir umut olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Guterres, öte yandan her geminin, Karadeniz'e yeniden güvenli şekilde açılabilmesinin mümkün olduğunu bilen "denizciler ve daha geniş denizcilik topluluğu" ve "dünyanın en savunmasız insanları ve ülkeleri" için umut olduğunu söyledi.

'HEDEFLERİ KARŞILAŞTIRMAYA KARARLIYIM'

Guterres, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savunduğumuz diğer önemli kısım ise yaptırımlara dahil edilmeyen Rus gıda ve gübrelerinin küresel pazarlara engelsiz erişimidir. Tüm hükümetler ve özel sektörün bunları piyasaya sürebilmek için iş birliği yapması çok önemlidir. 2022'de gübre olmazsa 2023'te gıda olmayabilir. Bu hedefleri gerçekleştirmeye kararlıyım ancak bu tüm tarafların iş birliğiyle gerçekleşebilir."

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...