Tgrt Haber
13 Şubat 2014 15:04

Hague, 'Kıbrıs müzakereleri gerçek bir fırsat'

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, kabul edilen ortak deklarasyonun kalıcı ve kapsamlı bir anlaşmaya varılması için gerçek bir fırsat olduğunu belirtti.

Hague, 'Kıbrıs müzakereleri gerçek bir fırsat'
Kıbrıs'ta müzakelerin başlaması, kıbrıs'ta yeni dönem, müzakelerin başlaması fırsat, müzakere için görüşmeler,

Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlamış olmasını değerlendiren İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "başarılı şekilde kabul edilen birtakım parametreler, ileriki aylar için müzakereciler ve liderlere net bit yön oluşturuyor" dedi. Dışişleri Bakanı Hague, Kıbrıs'ta görüşmelerin yeniden başlaması konusunda İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasını bilgilendirdi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in 11 Şubat'ta Birleşmiş Milletler'in himayesinde bir araya geldiğini kaydeden Hague, "Kabul edilen ortak deklarasyon ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Aynı zamanda kalıcı ve kapsamlı bir anlaşmaya varılması için gerçek bir fırsat teşkil etmektedir. Bu belge iki liderin de birleşik Kıbrıs için müzakerelere devam etme kararlılıklarını ve bir an önce bir anlaşmaya varılması amaçlarını açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Ortak deklarasyonun müzakereler ve gelecekteki federasyonun şekliyle ilgili bir dizi anlaşmayı da içerdiğini belirten İngiliz Bakan, şunları kaydetti: "Ortak deklarasyon verimli görüşmeler için çok iyi bir zemin oluşturuyor. Başarılı şekilde kabul edilen birtakım parametreler, gelecek aylarda müzakereciler ve liderlere net bir yön oluşturuyor. Bileşik bir Kıbrıs için hazırlanan geniş ilkelerin birkaçı artık kabul edildi. Nihai anlaşmaya varılana kadar tarafların iyi niyet temelinde müzakere edeceğine güveniyorum. Detaylı müzakerelere başlanacaktır. Sürekli işbirliği ve pragmatizmle, iki toplumun referandumla onaylayacağı bir çözüm üzenrinde anlaşması mümkün olacaktır." Birleşik Krallık'ın adayı çok uzun süredir etkileyen ayrılığa çözüm bulma çalışmalarında Kıbrıslılara tam destek verdiğini vurgulayan Hague, bir anlaşmaya varılmasının hem adaya, hem bölgeye, hem de Avrupa'ya yarar sağlayacağını dile getirdi. Müzakerelerin yeniden başlamasını "dönüm noktası" olarak tanımlayan Hague, "bunu başarmaya yardımcı olmak için Amerikalılar ve diğer ortaklarımızla yakın işbirliği içinde aktifiz" dedi. İngiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington'ın Kıbrıs'a yaptığı ziyaretleri ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiadis'in Londra'da İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya geldiği görüşmelerin verimli geçtiğini kaydeden William Hague, "Ben de geçen hafta Rum liderle bir araya gelerek çözüme varılma konusunda faydalı görüşmelerde bulundum. Ayrıca Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla da sıkça görüşüyoruz. Geçen hafta içerisinde iki defa bu konu hakkında görüştük. Diplomatik ağımız anlaşmayı destekleme çerçevesinde sürekli aktif olarak devredeydi. Uzun yıllardır dostumuz olan Kıbrıs'ta görüşmeler süresince bizim de desteğimiz devam edecektir" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...