Tgrt Haber
10 Haziran 2022 08:55 - Güncelleme : 10 Haziran 2022 09:16

Harekât çanları PKK için çalıyor: Teröristler Rusya ve Esad’a sığındı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik hazırlığını yaptığı yeni harekâta karşı terör örgütü PKK/YPG, son 10 günde Rusya ve Esad rejimiyle toplantı üstüne toplantı yaptı. Gizli toplantıların gündemi, “Türkiye’yi durdurmak” ve “Terör örgütü PKK’nın nasıl korunacağı” oldu. Esad rejimi PKK'dan Münbiç'i istedi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Yeni Şafak
Mehmetçik’in yanında cephede yer alacak Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı askerler dün Azez’de toplandı.
suriye operasyonu,TSK,SMO,münbiç,tel rıfat,PKK,terör
Mehmetçik’in yanında cephede yer alacak Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı askerler dün Azez’de toplandı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik 5. Harekât için geri sayım sürerken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) operasyon için emir bekliyor. Harekattan çekinen terör örgütü PKK/YPG ise Türkiye’yi durdurabilmek için ABD, Rusya ve Esad rejimiyle gizli pazarlıklar yapıyor. Sahadaki tüm aktörlerle görüşen terör örgütü Esad rejimi ve Rusya ile son 10 günde en az 4 defa görüştü.

TEL RIFAT’TA GİZLİ TOPLANTI

Rusya, rejim ve PKK’lıların bulunduğu üçlü görüşmenin ilki Tel Rıfat’ta olurken görüşmeye İran milisleri alınmadı. PKK adına örgütün sözde Halep sorumlusu Remzi Şeyhmous, rejim adına Siyasi Büro Şefi Ghassan İbrahim’in katıldığı gizli toplantıda rejim subayları, PKK kontrolündeki petrolü rejime taşıyan Katırcı grubunun milis güçleri ve Rus askerler de yer aldı.

TÜRKİYE’NİN HAREKÂTINI ÖNLEMEK

Ana konusu “Türkiye’nin Münbiç ve Tel Rıfat’ı da kapsayacak olan harekatını önlemek” ve “PKK’yı garanti altına almak” olan görüşmede harekattan çekinen PKK, rejim ve Rusya’dan operasyonun durdurulması ve güvenlik garantisi istedi. Bölge kaynaklarından edinilen bilgiler arasında PKK’nın Rusya’dan Tel Rıfat’a asker sevk etmesini istediği de yer alıyor.

REJİM MÜNBİÇ’İ İSTEDİ

Bir diğer üçlü görüşme ise Lazkiye’nin güneydoğusunda bulunan Rus kontrolündeki Hmeymim Üssü’nde yapıldı. Tel Rıfat ve Münbiç’in devrine karşılık PKK’ya güvence teklifi masaya geldiği görüşmede Ancak PKK adına toplantıya katılan heyet Kandil’deki elebaşlarını işaret ederek “böyle bir anlaşmaya yetkimiz yok” dedi.

PKK REJİMİN İSTEĞİNİ REDDETTİ

Görüşmelerin üçüncüsü ise Münbiç’te gerçekleştirildi. Bir grup askerle görüşmeye giden rejim heyeti toplantıyı şehirde gerçekleştirmek istedi fakat bu istek PKK/YPG’liler tarafından kabul etmediği için görüşme Münbiç yakınlarındaki bir köyde yapıldı.

TERÖRİSTLERİ KORUMA ÇABASI

Kamışlı’da yapılan son görüşmeye diğer görüşmelerden farklı olarak üst düzey Rus subaylarının da katıldığı öğrenildi. Toplantılarda hangi kararların alındığı merak edilen görüşmelerin ardından sahada askeri hareketlilik yaşandı. Tel Rıfat ve Ayn İsa yakınlarına rejim tarafından ciddi askeri sevkiyat yapılırken PKK/YPG’liler için saha çalışmasına hız veren ve teröristlerle toplantı üstüne toplantı yapan ABD de Arap aşiretlere de örgüte destek karşılığında vaatlerde bulundu. Bazı aşiret reislerine milyonlarca dolarlık para teklif edildiği öğrenildi.

Harekât çanları PKK için çalıyor: Teröristler Rusya ve Esad’a sığındı

SMO’DAN KONVOYLU “HAZIRIZ” MESAJI

Münbiç ve Tel Rıfat’a harekât sinyalinin ardından Suriye’de hareketlilik devam ediyor. Suriye Milli Ordusu (SMO) da olası harekatta Türk askerinin yanında cephede yer almak için hazır. Dün ağır silahların monte edildiği 200’den fazla araçla ve binlerce askerle Azez’de konvoy toplayan  SMO askerleri, harekata hazır oldukları mesajı verdi. Azez, Soran ve Succo bölgesinde daha sonra araçlarla konvoy halinde tur atıldı. Suriyeli siviller de konvoyun geçişi esnasında alkışlarla SMO’ya destek verdi. Türkiye’den talimat bekleyen muhalifler, harekatın bir an önce başlamasını istiyor.

Kaynak: Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...