Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Ocak 2014 08:09

Harf, 'ABD, Türkiye'nin iç siyasetine karışmayacak'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, İstanbul merkezli operasyona ilişkin "ABD'nin Türkiye'nin iç siyasetine karışmadığını ve karışmayacağını" söyledi.

Harf, 'ABD, Türkiye'nin iç siyasetine karışmayacak'
abd dışişleri bakanlığı sözcüsü, ABD, Türkiye'nin iç siyasetine karışmayacak,

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde İstanbul merkezli operasyona ilişkin bir soru üzerine, bu konuda Türkiye'deki iç gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, "Defalarca dile getirdiğimiz gibi, bugün de yineleyeceğim, Türkiye'nin vatandaşlarının tüm soruşturmaların adil, şeffaf ve demokratik bir şekilde yürütüldüğünü görmeye yönelik güçlü arzusuna desteğimizi tekrarlamak dışında bu soruşturmalar hakkında yorum yapmayacağız" dedi. "ABD, Türkiye'nin iç siyasetine karışmıyor ve karışmayacak. Türkiye'nin bir iç meselesiyle ilgili değerlendirme yapmayacağız" diyen Harf, bir Türk gazetecinin aynı konudaki sorularında ısrar etmesi üzerine, "Bozuk plak gibi görünmekten nefret ediyorum, ama bunlar hep Türkiye'nin iç konuları" ifadesini kullandı.
Harf, Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev'in Suriye'de savaş suçu belgeleriyle ilgili sözlerine dair bir soru üzerine de "Öncelikle size fotoğraflarla ilgili biraz arka plan bilgisi vereyim. Bu konuda sorular olduğunu biliyorum. Bu fotoğrafların varlığını geçen kasımda öğrenmiştik. İçlerinden bazıları bize gösterilmişti. Fotoğrafların gün ışığına çıkarılmasında rol oynayanlar, fotoğrafların doğruluğunu ispatlamak için hükümet dışı uluslararası uzmanlarla çalışmayı seçti. Ancak bize getiren kaynağın ve ailesinin güvenliği için o dönemde fotoğrafların varlığını kamuoyuna duyurmadık" diye konuştu. ABD olarak fotoğrafların doğruluğunu kanıtlama üzerinde çalıştıklarını dile getiren Harf, "Fotoğraflar, Esed rejiminden gördüğümüz diğer herşeyle uyumlu. Tabi ki böyle bir kanıtın doğruluğu kanıtlanmalı, bu fotoğraflar dahil olmak üzere, bu fotoğrafların da ötesinde, Esed rejiminin halkına uyguladığı gaddarlığa dair dev miktarda kanıt bulunmakta. Sanırım bunların çoğu hapishanelerden. O nedenle de bu noktada hesap verebilirlik üzerine odaklanmış durumdayız ve hesap verebilirlik olması için uluslararası toplumla birlikte çalışıyoruz" dedi. Harf, bir başka soruya karşılık, Esed'in savaş suçları işlediğine dair dev miktarda kanıtların olduğunu yineleyerek, "Esed rejiminin acımasızlığını bilmek için bu fotoğraflara ihtiyacımız yok. Bu fotoğrafların bize gösterdiği ve altını çizdiği şey, bu gaddarlığın ne kadar geniş çaplı ve sistematik olduğu. Böyle raporlar edindiğimizde bunların doğruluğunu kanıtlamak için çalışacağız, ancak bunların gerçek fotoğraflar olmadığına inanmak için bir nedenimiz yok" ifadelerini kullandı. AA muhabirinin, "Bu fotoğrafların, Esed rejiminin uluslararası mahkemede yargılanmasını gerektirdiğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine de Harf, "Hesap verebilirlik konusunda nasıl bir yol izlememiz gerektiği hususunda BM ile birlikte çalışıyoruz. (Hesap verebilirliğin) Olması gerektiğine inanıyoruz, bir mahkeme üzerinden mi, bunun modaliteleri nasıl olacak, bu konuda açıklayacağım bir nokta yok. Ancak bu konuda BM ve ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...