Tgrt Haber
14 May 2022 16:25 - Güncelleme : 14 May 2022 17:53

Rus birlikleri çekildi, Harkov'da zafer Ukrayna'nın

Rusya, uzun zamandır ağır saldırılar düzenlediği Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’dan geri çekilmeye başladı. ABD Ukrayna güçlerinin Harkov’da zafer kazandığını belirtirken Ukrayna tarafı ise “Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Reuters
Harkov Rus saldırılarından en ağır darbeyi alan kentlerden biri.
Harkov Rus saldırılarından en ağır darbeyi alan kentlerden biri.

Rusya'nın Ukrayna işgalinde çatışmaların en yoğun olduğu kentlerden biri Harkov. Kentin Belediye Başkanı İgor Terekov, Rusya ordusunun kentten çekildiğini duyurdu. BBC'ye konuşan Terekov, Rus birliklerin geri çekildiğini kaydederek “Ruslar Harkov'u sürekli bombaladı. Kentteki savunma gücü ve Ukrayna ordusunun çabaları sayesinde Ruslar geri çekildi” ifadelerini kullandı.

Terekov, Rusya'nın kenttin küçük bir alana girebildiğini ve burada da uzun süre kalamadığını söyledi. Harkov'da beş gündür bomba sesi duyulmadığını kaydeden Terekov, halkın Harkov'a dönmeye başladığını ancak birçok binanın büyük hasar aldığını ifade etti.

“ZAFER KAZANDI”

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü, Ukrayna güçlerinin Harkov'da zafer kazandığını belirtti. Kurum, kentteki son durumu “Rus ordusunun başkent Kiev çevresinden çekilmesinden bu yana Ukrayna'nın Rusya'ya karşı elde ettiği en büyük başarı” diyerek anlattı. Rusya'nın kente ordu yerine paralı asker gönderebileceği uyarısında da bulundu.  Enstitü, Rus ordusunun Ukrayna'nın karşı saldırıları ve takviye sorunları karşısında bölgeden çekilmeye karar verdiğini söylüyor.

SAVAŞTA YENİ DÖNEM

Ukrayna'nın Donbas bölgesine geçen ay yönelen ve saldıran Rusya'nın bölgede ilerlemekte zorlandığı ve ağır askeri kayıplar verdiği uzun zamandır konuşuluyor. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, dün sosyal medyada yaptığı açıklamada “Savaşta yeni ve uzun bir aşamaya giriyoruz” ifadelerini kullandı.

Reznikov, Ukrayna ordusunun önünde çok zor haftalar olduğunu ifade etti. Rus birlikleri geri çekilirken ABD'li analistler, "Ukrayna Kharkiv Savaşı'nı kazandı" dedi.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...