Tgrt Haber
20 Ekim 2021 17:45

Bilim dünyası bunu konuşuyor! Hayvandan insana ilk başarılı nakil

Dünyada ilk kez hayvandan insana başarılı bir şekilde organ nakli yapıldı. ABD’de gerçekleştirilen ameliyatla domuzdan alınan böbrek insana nakledildi.

Bilim dünyası bunu konuşuyor! Hayvandan insana ilk başarılı nakil
Organ nakli,Böbrek nakli

ABD'nin New York Üniversitesi (NYU) Langone Hastanesi'nde domuzdan insana organ nakli gerçekleştirildi. Ameliyata dokuları reddedilme reaksiyonu tetikleyen molekülü içermeyecek şekilde genetiği değiştirilen bir domuzun böbreğini kullandı. Böbrek nakli beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaya ailesinin izniyle nakledildi. Yeni böbrek üç gün boyunca kan damarlarına bağlanıp vücudun dışında tutuldu. Böylece araştırmacıların araştırma ve inceleme şansı oldu. 

AMELİYAT SONRASI NORMAL

Deneye liderlik eden organ nakli cerrahı Dr. Robert Montgomery, böbreğin işlev testi sonuçlarının normal olduğunu söyledi.  İnsana nakledilen domuz böbreğinin beklenen miktarda idrar ürettiğini belirten Dr. Montgomery, “Organ naklinden sonra böbrek fonksiyonlarındaki bozukluğu görülmedi” dedi. 

FDA ONAY VERDİ

Nakil öncesi süreç şöyle işledi. Montgomery'nin ekibi, organ reddetmeyi tetikleyen madde olmayan bir böbrek üretmek için dişi domuz içine geni değiştirilmiş bir domuz embriyosu implant edildi. GalSafe adı verilen bu genetiği değiştirilmiş domuzları, United Therapeutics'in Revivicor birimi geliştirdi. Aralık 2020'de ABD'nin Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), GalSafe domuzlarının hem et alerjisi olan kişilerce gıda olarak hem de potansiyel insan tedavi kaynağı olarak kullanımına onay verdi. Ancak domuzlardan geliştirilecek tıbbi ürünlerin hala insanda kullanılmadan önce FDA'dan onay alması gerekecek. Ayrıca GalSafe domuzlarının kalp kapakçıklarından deriye insana yapılabilecek her türlü nakle kaynak olup olamayacağını inceliyor.

ORGAN NAKLİNE YENİ UMUT

Kendisi de nakil kalple hayatına devam eden Dr. Montgomery, NYU'daki deneyin, böbrek bozukluğunun son evresindeki hastalar üzerinde bir-iki yıl içinde hayvan organı nakli deneyleri yapılmasının önünü açması gerektiğini söyledi. ABD'de 90 binden fazlası böbrek hastası olmak üzere yaklaşık 107 bin kişi organ nakli bekliyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın geçen yıl açıkladığı verilere göre 292 bin 65 kişi nakil için bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...