Tgrt Haber
09 Kasım 2016 12:09

Hillary Diane Rodham Clinton kimdir?

Pek çok kişi Hillary Clinton adını, ilk kez 1993 yılında duydu. Eşi başkan seçildikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nin "First Lady"siydi o. Bu tarihten sonra da, gündemden hiç düşmedi. İşte Amerika birleşik devletleri'nin ilk kadın başkan adayının başarılarla dolu hayat hikayesi.

Hillary Diane Rodham Clinton kimdir?
Hillary Diane Rodham Clinton kimdir, Hillary Clinton kimdir, Hillary Clinton başkanlığı kaybetti, Hillary Clinton hala evli mi

Tam adı, Hillary Diane Rodham Clinton.1947’te Chicago kentinde dünyaya geldi. Babası tekstilci, annesi ise ev hanımıydı. Muhafazakar bir ailenin çocuğuydu Hillary. 3 kardeştiler. Hillary Clinton, politik kariyerine okul yıllarında adım attı. Ama bugünkünden farklı bir kulvarda. 1964 başkanlık seçimlerinde, cumhuriyetçi parti için gönüllü olarak çalıştı. Hillary’nin demokrat partiye ilgisi, 1965 yılında eğitimine devam ettiği kolejde başladı. Cumhuriyetçi parti sempatizanlığı, fazla uzun sürmedi. Martin Luther King’in 1968’de öldürülmesi, hayatının dönüm noktası oldu.

HİLLARY LİDER VASFI TAŞIYORDU

Savaş karşıtı demokrat parti adayı Mccarthy'nin başkan adayı olmasını destekledi. Cumhuriyetçilerin kampanyasındaki ırkçı söylemler ise onun partiyle bağlarını tamamen kopartmasına yol açtı. Artık tamamıyla, demokratların saflarındaydı. Hillary; ilk gençlik yıllarından itibaren lider vasfı taşıyordu. Bu niteliğiyle çevresi tarafından hemen fark edilir oldu. Pek çok politik eylemde yer aldı. Kendine has bir görüşü; 'Bir muhafazakarın aklı ve bir liberalin kalbi görüşü'nü benimsedi. Yaşıtları arasından sıyrılan Hillary, okuldaki son senesinde başkan seçilerek mezuniyet konuşması yapan ilk öğrenci oldu. İnsan hakları savunucusu kimliği okul yıllarında güçlendi. Kariyerini de, “hukuk” olarak belirledi. Ülkenin en saygın eğitim kurumlarından birine adımını attı.

HİLLARY ÜNİVERSİTEDE BİLL CLİNTON 

Yale Üniversitesi’nin çıkardığı gazetenin editör kurulunda yer aldı. Çalışmalarıyla öne çıktı. Önceliği suistimale uğrayan çocuklara, yardıma muhtaçlara ve göçmenlere verdi. Hayır kurumlarında yer aldı. Göçmenler üzerine yaptığı araştırmalarla ödüller kazandı. Hillary Clinton, hayatını adayacağı kişiyle de Yale’de tanıştı. Bir o isim ise; daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı olacak Bill Clinton’dı. Onun, hedeflerine odaklandı. Okula bir süre ara verdi. Birlikte, demokrat aday George Mcgovern'in kampanyasında çalıştılar. Mcgovern seçimi kaybetti, kaybetmesine ama çiftin siyasi kariyeri yeni başlıyordu. 1973’te, ikisi de mezun oldu. Watergate skandalı, Hillary’nin kariyerinde basamak oldu. Davada yer alan 3 kadın avukattan biri oydu. Büyük hukuk firmaları Hillary’nin peşine düştü. Ama o, kalbinin sesini dinledi. Hillary Rodham ve Bill Clinton çifti 1975'te yollarını birleştirdi. Çift, Arkansas’a yerleşti. Bill Clinton, Arkansas valisi seçildi.

Eşi, en büyük destekçisiydi. 1980’de, çiftin ilk ve tek çocukları dünyaya geldi. Hillary Clinton, çocuklu bir kadın olarak kariyerini sürdürdü. İhtiyaç sahipleri için hukuksal destek sağlayan bir merkez açtı. Cinsel taciz konusuyla ilgilendi. İki kez Amerika Birleşik Devletleri’nin en etkili 100 avukatından biri seçildi. Hillary’nin Beyaz Saray yılları, 1992’de başladı. Siyasi kariyerinde hiç yalnız bırakmadığı eşi, ülkenin 42’nci başkanı seçildi. Hillary de, “First Lady” oldu. Bu yıllarda da politikada son derece aktif olmaya devam etti. Özellikle çocuk sağlığı üzerine yaptığı çalışmalarla ön plana çıktı. Ayrıca o artık ülkenin önde gelen kadın hakları savunucularından biriydi. Hayatının belki de en zor dönemini, beyaz saray çatısı altında geçirdi. Bill Clinton’ın adının karıştığı “monica lewinsky” skandalıyla, ihaneti yaşadı. Herkesi şaşırttı. Bu süreçte kocasına tam destek verdi. Hillary Clinton 2001’de New York senatörü seçildi.

Bu görevi iki dönem sürdürdü. Aynı zamanda da avukatlık kariyeri devam ediyordu. 2007 yılında ise, Clinton ailesinde ön plana çıkan kendisi oldu. Bu kez Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı için adaylığını koyma sırası Hillary'deydi. Demokrat Parti'den aday olan Hillary, ön seçimlerde Barack Obama'ya kaybetti. Barack Obama ülkenin ilk siyahi başkanı, Hillary Clinton ise onun Dışişleri bakanı oldu. 8 yıl sonra, tarihler 15 nisan 2015'i gösterdiğinde Hillary Clinton ikinci kez Demokrat Parti'den başkan adayı olacağını açıkladı. Bu kez en büyük destekçisi eski Başkan Bill Clinton ile önceki rakibi Amerikan Başkanı Barack Obama'ydı...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...