Tgrt Haber
26 May 2014 20:47

Hindistan'ın yeni başbakanı görevine başladı

Hindistan'da parlamento seçimlerini kazanan Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) lideri 63 yaşındaki Narendra Modi başbakanlık görevine resmen başladı.

Hindistan'ın yeni başbakanı görevine başladı
Hindistan, parlamento seçimleri, bharatiya janata partisi, Narendi Modi, Asya haberleri, Asya,

Yeni Delhi'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ön bahçesinde düzenlenen yemin törenine Afganistan, Maldivler, Sri Lanka devlet başkanları, Bengladeş parlamento sözcüsü, Bhutan, Nepal ve Mauritius başbakanları da katıldı. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in törende hazır bulunması ise sürpriz olurken, bu durum, iki nükleer gücün yakınlaşacağına dair ilk önemli işaret olarak algılandı. Navaz Şerif, bir Hint Başbakanı'nın yemin töreninde hazır bulunan ilk Pakistan Başbakanı olarak tarihe geçti. Hasım konumdaki iki ülkenin başbakanları Şerif ve Modi'nin Salı günü ilk kez doğrudan ikili görüşmelerde bulunmaları bekleniyor.
İLK İCRAATI KABİNEYİ KÜÇÜLTMEK OLDU
Modi'nin başbakan olarak ilk icraatlarından biri kabinesini küçültmek oldu. Şimdiye kadar kabine 28 bakan ile 43 müsteşardan oluşuyordu. Hint medyasında yer alan haberlere göre Modi'nin şimdiki kabinesinin 23 bakan ile 22 müsteşardan oluşması bekleniyor. Modi'nin, başbakanlığın yanı sıra savunma bakanlığını da üstleneceği açıklandı. Modi'nin Bharatiya Janata Partisi, Hindistan'da 5 hafta süren ve 8 bin 251 adayın katıldığı seçimlerde mutlak çoğunluğu almıştı. Hindistan'da 30 yıldan bu yana bu tür bir başarıyı elde eden başka bir siyasî parti olmamıştı. Modi liderliğindeki Hint milliyetçileri böylece büyük hezimete uğrayan Kongre Parti'sinden iktidarı devralmış oluyor.
EKONOMİYİ CANLANDIRMAK, İSTİHDAMI ARTTIRMAK İSTİYOR
Yeni Başbakan Modi, seçim kampanyasında ülke ekonomisini canlandıracağını ve daha fazla istihdam sağlayacağını vaat etmişti. Hindistan Başbakanı enflasyon ve yolsuzluklarla mücadele edeceğini açıklamıştı. "Yasa önünde her vatandaş eşit olduğuna göre her vatandaşa eşit muamele edilmesi gerekir" diyen Modi, dinî azınlıklar ve alt kastlar için teşvik programlarını kaldıracağını ifade etmişti. Hindistan'ın kutsal nehri Ganj'ın temizlenip arındırılması da Modi'nin vaatleri arasında bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...