Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Şubat 2015 10:35

Hocalı Katliamı Bakü'de resmi törenle anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında, 23 yıl önce Ermeni askerlerince katledilen 613 kişi için tüm Azerbaycan'da anma etkinlikleri düzenlendi.

Hocalı Katliamı Bakü'de resmi törenle anıldı
hocalı, hocalı kaliamı, bakü, azerbaycan, İlham Aliyev, Mevlüt Çavuşoğlu,

Bakü'deki Hocalı Anıtı'ndaki törene Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili katıldı. Cumhurbaşkanı Aliyev anıta çelenk sundu ve Hocalı’da hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Aliyev'in ardından Çavuşoğlu ve diğer katılımcılar anıta gül ve karanfil bıraktı. Resmi törenin ardından binlerce Azerbaycanlı, Ermenilerin katlettiği 613 kişinin anısına saygı duruşunda bulundu.Ermenistan-Azerbaycan savaşında Ermeni ordusu 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırmaya başladı. Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek "Hocalı Katliamı" yapıldı. Resmi verilere göre,  Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere, 613Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

Hocalı Katliamı'nı anmak için gece yürüyüşü düzenlendi
Ermeni ordusunun, 1992'de Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaptığı katliamın kurbanları başkent Bakü'de gece düzenlenen yürüyüşle anıldı. Hocalı'da 613 sivil öldürülerek gerçekleştirilen katliamın 23. yılında bazı sivil toplum kuruluşları ve gençlik örgütleri tarafından yürüyüş düzenlendi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Gençler Fonu'nun öncülüğünde sabaha karşı düzenlenen etkinlik, katliamın kurbanlarının anısına yapılan "Ana Feryadı" anıtının yanında başladı. Ellerinde Azerbaycan bayraklarıyla anıt önünde toplanan kalabalık, saygı duruşunda bulunurken, katliamın kurbanlarını sembolize eden 613 mum yakıldı. "Ya Karabağ ya ölüm", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları ve marşlar eşliğinde başkentin sokaklarında yürüyen göstericiler, Hazar Denizi kıyısındaki Ulusal Park'ta toplandı. Burada da mumlar kullanılarak hazırlanmış "Justice for Khojaly" yazısı önünde saygı duruşunda bulunan grup, deniz kıyısında 613 dilek balonu uçurdu. Gençler Fonu Başkanı Ferhat Hacıyev, yürüyüş sırasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Azerbaycan gençlerinin Hocalı'da yapılan katliamı hiçbir zaman unutmayacağını söyledi. Hocalı'da yaşananların Azerilerin hafızasına sonsuza dek yazıldığını vurgulayan Hacıyev, "Hocalı'da dökülen kanın yerde kalmayacağından eminim. Bir gün mutlaka Hocalı'ya, Hankendi'ne, Karabağ'a geri döneceğiz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...