Tgrt Haber
14 Ocak 2022 12:18

İki yıl süren kazıdan arabalar bile çıktı! Sevinç gözyaşları aktı

Çin'in şimdilerde karantina altında olan şehri Anyang'da bulunan Shaojiapeng köyündeki arkeologlar, 3 bin yıllık mezar kazısından çıkanları görünce gözyaşlarına hakim olamadılar.

İki yıl süren kazıdan arabalar bile çıktı! Sevinç gözyaşları aktı
kazı,,çin,,araba,,arkeolog,

Son zamanlarda kazı çalışmalarından çıkanlar arkeologları sevince boğuyor, tarihe ışık tutan çalışmalarla yine ilginç bir keşfe imza atıldı. Çin'in Henan eyaletine bağlı Anyang şehrindeki Shaojiapeng köyünde Shang Hanedanlığı'nın (M.Ö. 1600-1046) son dönemlerine ait büyük ölçekli bir mezar grubu keşfedildi.

Çin Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, 3 bin yıl önceye ait olduğu düşünülen mezar grubu, Çinli arkeologlarda büyük bir heyecana neden oldu. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Yin Harabeleri'nin sarayına ve atalara ait tapınağına 2,4 km uzaklıkta bulunan Shaojiapeng bölgesinin, Shang Hanedanlığı içinde 'Ce' isimli bir klan için oldukça değerli bir yaşam alanı olduğu düşünülüyor. Ayrıca mezarlık kalıntılarında bulunan bronz eşyaların yazıtında da klanın kimliğini ortaya koyan 'Ce' harfi bulundu.

İki yıl süren kazıdan arabalar bile çıktı! Sevinç gözyaşları aktı

İki yıldır devam eden kazı çalışmalarında toplam 18 yapı temeli, 24 mezar, dört at, araba çukuru, bronz eşyalar, yeşim ve taş nesneler, kemik eşyalar ve midye gibi kalıntılar bulundu. Çukurlarda altı araba, çok sayıda savaşçıya ait kemik kalıntıları, ölülerle birlikte gömülen atlar, kalıntıların üzerinde gösterişli süslemelerle birlikte gün yüzüne çıktı. 

Bazı savaşçıların deniz kabukları bağlanmış şapkalar giydiği, bazı atların alınlarının altın kaplama ve bronz dolgularla süslendiği görüldü.

Enstitü müdürü Kong Deming, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Anyang'ın eski keşifleri arasında çok nadir rastlanan bir durum. Bulunanlar araba sahibinin özel durumunu ve gücünü yansıtıyor.''

İki yıl süren kazıdan arabalar bile çıktı! Sevinç gözyaşları aktı

Araştırmacılar, klanın sosyal statüsü, iş bölümü ve Shang kraliyet ailesiyle ilişkileri de dahil olmak üzere alanın geri kalan gizemlerini çözmek için çalışmalarına devam ediyorlar.

Enstitü müdürü Kong, bölgede bulunan kalıntıların çeşitlilik gösterdiğini ve oldukça iyi durumda olduğunu da belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...