Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ekim 2021 17:29

İlham Aliyev'den İran ve Ermenistan açıklaması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işgal altındaki toprakların İran'dan Avrupa'ya uyuşturucu ticaretinde kullanıldığını ifade etti.

İlham Aliyev'den İran ve Ermenistan açıklaması
ilham aliyev,,azerbaycan,,ermenistan,

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ zaferinin ardından İran üzerinden Ermenistan’a, oradan da Avrupa’ya gönderilen çok miktarda uyuşturucu ele geçirdiklerini belirterek, işgal toprakların uyuşturucu güzergahı haline geldiğini söyledi. Aliyev, açıklamasını şu sözlerle ifade etti:

"Bu Ermenistan'ın yaklaşık 30 yılda İran ile birlik olarak Azerbaycan'ın daha önce işgal altında bulunan topraklarını Avrupa'ya uyuşturucu güzergahı olarak kullandığı anlamına geliyor."

Aliyev, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri liderler zirvesine video konferans yoluyla katılarak Karabağ meselesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Azerbaycan’ın Karabağ’da zafer kazanarak toprak bütünlüğünü tekrar sağladığını vurguladı:

"Savaş ve çatışmalar artık geçmişte kaldı. Ermenistan ile toprak bütünlüğünün karşılıklı tanınması şartıyla sınırların belirlenmesi ve barış anlaşmasına yönelik müzakerelere başlamaya hazırız. Ermenistan'ın bu tarihi fırsatı kaçırmamasını umuyoruz.''

''Azerbaycan'ın bugün karşı karşıya olduğu temel sorunlar, kurtarılmış bölgelerin mayınlardan temizlenmesi ve Azerbaycan halkının yıkılan altyapılarının, binalarının, evlerinin ve tarihi eserlerinin restore edilmesidir."

Aliyev, Ermenistan’ın bölgedeki tüm mayınların haritasını vermeyi ise reddettiğine dikkati çekerek "Savaştan sonra 150'den fazla sivil, mayınlar nedeniyle hayatını kaybetti veya ciddi şekilde yaralandı. Ermenistan, bize mayınlı alanların tüm haritasını vermeyi reddediyor. Azerbaycan'a verilen birkaç haritanın doğruluğu yüzde 25 civarında." ifadesini kullandı.

İlham Aliyev'den İran ve Ermenistan açıklaması

ELE GEÇİRİLEN UYUŞTURUCU MİKTARI İKİ KAT ARTTI

Azerbaycan’ın, Ermenistan tarafından 30 yıl boyunca işgal edilen, İran ile devlet sınırının 130 kilometrelik kısmında kontrolü sağladığını hatırlatan Aliyev, "Kontrol sağladıktan sonra geçen bir yıl zarfında Cebrail bölgesinden geçmek üzere İran'dan Ermenistan'a ve oradan da Avrupa'ya giden uyuşturucu güzergahını kapattık." dedi.

Aliyev, Azerbaycan tarafından ele geçirilen eroin miktarının önemli oranda artığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Azerbaycan-İran sınırının diğer bölgelerinde ele geçirdiğimiz eroin miktarı daha önceki yıllara göre iki kat arttı. Bu ise Ermenistan'ın yaklaşık 30 yılda İran ile birlik olarak Azerbaycan'ın daha önce işgal altında bulunan topraklarını Avrupa'ya uyuşturucu güzergahı olarak kullandığı anlamına geliyor."

İşgal altındaki bölgelerin uzun süre boyunca uyuşturucu ticaretinde ve uluslararası teröristlerin yetiştirilmesine yönelik kullanıldığını anlatan Aliyev, "Bu durumu yıllarca dile getirdim ve bugün bu kanıtlanmış bir gerçektir." değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...