Tgrt Haber
25 Nisan 2022 10:33 - Güncelleme : 25 Nisan 2022 10:44

İlk kez denendi! Uzayda yapay et üretilir mi?

Jeff Bezos ve Elon Musk uzayda koloni kurmayı hedefliyor. NASA ise Mars'a yönelik pek çok çalışma yapıyor. Peki insanlar orada nasıl beslenecek? Bitki yetiştirme çalışmalarından sonra ilk kez et üretimi için havyan hücreleriyle deney yapıldı.

İlk kez denendi! Uzayda yapay et üretilir mi?

İnsanlık dünyanın dışında da farklı yaşama alanları arıyor. Jeff Bezos ve Elon Musk uzayda koloni kurmayı amaçlıyor. NASA da Mars'a yönelik pek çok çalışma yapıyor. Peki dünyadan uzakta yaşayan insanlar nasıl beslenecek? Hayvan hücrelerinden laboratuvarda et üretme alanında çalışan Aleph Farms adlı şirket, bu konuda çalışma başlattı. Aleph Farms, bunu uzayda da deneyen ilk şirket oldu.

YAPAY ET NASIL ÜRETİLİYOR?

Bunun için hayvanlardan alınan hücrelere, büyümeleri için gerekli olan aminoasitler ve karbonhidratlar veriliyor. Çoğalan hücreler kas haline geliyor. Bu yöntemi savunanlar bunun çevre için faydalı olacağını, hayvanlardan kaynaklanan metan gazı salımının azalacağını söylüyor.

NEDEN DENENİYOR?

Aleph Farms'ın uzay programının başında bulunan Zvika Tamari, "Önceki bilimsel çalışmalar gösteriyor ki fizik ve biyoloji yer çekimsiz ortamda çok farklı işleyebiliyor. Bu yüzden uzayda yapay et üretiminin mümkün olup olmadığını kimse bilmiyor." Şirket bu nedenle 8 Nisan'da dört astronotu SpaceX roketinde, bir ayakkabı kutusu büyüklüğünde bir test kitiyle uzaya gönderildi. Astronotlar dün yanlarında bu test kitiyle dünyaya geri döndü. Kitteki hayvan hücrelerinin durumu, önümüzdeki günlerde yakından incelenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...