Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Ocak 2022 08:54

İlk kez domuzdan insana kalp nakledildi! İşte hastanın son durumu

ABD'nin Maryland eyaletindeki bir hastanede, ölmek üzere olan 57 yaşındaki kalp hastasına son çare olarak domuz kalbi nakledildi. Hastanın ameliyattan 3 gün sonra iyi olduğu bildirildi.

İlk kez domuzdan insana kalp nakledildi! İşte hastanın son durumu
insan,domuz,kalp,organ nakli,hasta

ABD'nin Maryland eyaletindeki bir hastanede ilk defa bir domuzdan insana kalp nakli gerçekleşti. Ölmek üzere olan 57 yaşındaki kalp hastasına son çare olarak domuz kalbi nakledildi ve hastaneden yapılan açıklamaya göre, 3 gün sonra hastanın iyi durumda olduğu bildirildi. 

Ameliyatın, gerçekten işe yarayıp yaramadığını bilmek için çok erken olsa da hayat kurtaran nakiller için bir gün hayvan organlarını kullanma konusunda 'onlarca yıl süren arayışta bir adım' olduğu ifade edildi.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezindeki doktorlar, bu operasyonun, genetiği değiştirilmiş bir hayvandan alınan kalbin, hemen reddedilmeden insan vücudunda işlev görebileceğini ispatladığına dikkati çekti.

Açıklamada, kalbin nakledildiği David Bennett'in ameliyattan bir gün önce, "Bunun karanlıkta bir atış olduğunu biliyorum ama bu benim son şansım." dediği aktarıldı.

İlk kez domuzdan insana kalp nakledildi! İşte hastanın son durumu

İLK DEFA BAŞARI SAĞLANDI

Üniversitenin hayvandan insana nakil programının bilimsel direktörü Dr. Muhammad Mohiuddin, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bu işe yararsa, acı çeken hastalar için bu organlardan sonsuz bir tedarik olacak. Bu sefer Maryland cerrahları, hücrelerinde aşırı hızlı organ reddinden sorumlu olan bir şekeri çıkarmak için gen düzenlemesi geçirmiş bir domuzun kalbini kullandılar."

Öte yandan 2021 yılının Eylül ayında New York'taki araştırmacılar, bu tür domuzların hayvandan insana nakiller için umut vadedebileceğini öne süren bir deney yapmış, geçici olarak bir domuzun böbreğini ölen bir insan vücuduna yerleştirmiş ve çalışmaya başladığını gözlemlemişlerdi.

NYU Langone Health Merkezinde bu deneyi yöneten Dr. Robert Montgomery, Maryland'daki naklin, deneylerini bir sonraki seviyeye taşıdığını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...