Tgrt Haber
21 Eylül 2021 11:18

İngiltere Afgan tercümanların bilgilerini yanlışlıkla sızdırdı

İngiltere Savunma Bakanlığı, Afganistan'da görev yaparak İngiliz birliklerine tercümanlık yapan 250'den fazla Afgan'a ait bilgileri e-posta ile yanlışlıkla paylaştı, inceleme başlatıldı.

İngiltere Afgan tercümanların bilgilerini yanlışlıkla sızdırdı
ingiltere,afganistan,taliban,tercüman

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Afganistan'da İngiliz birliklerine tercümanlık yapan 250'den fazla Afgan'a ait bilgilerin bir e-posta yoluyla sızmasıyla ilgili inceleme başlatıldığını söyledi. Afganistan'da yönetimin Taliban'a geçmesinin ardından bazı tercümanlar, ülkeden kaçmayı başarabilseler de bazıları hala sığınma talebiyle ülkede saklanarak bekliyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Afgan tercümanların isimlerini, iletişim bilgilerini hatta bazı fotoğraflarını bir e-posta yoluyla 'yanlışlıkla' sızdırdı. Bakanlık, e-posta'daki verilerin kopyalandığını, Afganistan'dan tahliye edilmeyi bekleyen onlarca kişiye gönderildiğini belirtti. Konuya ilişkin açıklama yapan Savunma Bakanlığı, özür diledi.

''SON DERECE UTANÇ VERİCİ''

Muhafazakar Parti Milletvekili ve eski Savunma Bakanı Johnny Mercer, İngiliz ordusu için çalışan tercümanlara yönelik bu dikkatsizliğin "son derece utanç verici olduğunu" ve tüm bu kişilerin bu gece kendilerine saklanacak yeni bir yer bulmak zorunda kalacağını söyledi.

İngiltere'nin Afgan Yeniden Yerleştirme ve Yardım Politikası'ndan sorumlu birimi, e-postada, tercümanların yerini değiştirmek için çaba gösterildiğini belirtti.

İngiltere Afgan tercümanların bilgilerini yanlışlıkla sızdırdı

TERCÜMANLARDAN BİRİ FARK ETTİ

Tercümanlara "yer değiştirmeleri tehlikeliyse ailelerini ve kendilerini riske atmama çağrısı" yapılan e-postadaki tüm detayları, bir süre sonra tercümanlardan biri fark etti.

BBC'ye konuşan bu tercüman, şunları söyledi:

"Bu hata tercümanların hayatlarına mâl olabilir, özellikle hâlâ Afganistan'da olanların. Bazı tercümanlar e-postada birçok kişinin eklenmiş olduğunu fark etmeden mevcut durumlarını, adreslerini yanıt olarak bildirdi. Bu kişilerden bazılarının isim ve fotoğrafları da var üstelik. Bu çok ama çok tehlikeli."

''ACİL E-POSTAYI SİLİN!''

Bu e-postalardan yaklaşık yarım saat sonra aynı isimlere bir e-posta daha gönderen Savunma Bakanlığı, "Acil - bir önceki e-postayı silin" ifadelerini kullandı. Tercümanları, posta adreslerinin artık takip edilebiliyor olabileceği konusunda uyardı ve adresleri değiştirmeleri istendi.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Gölge Savunma Bakanı John Healey de tercümanların hayatlarının artık ciddi bir risk altında olduğunu belirterek bu kişilerin acilen İngiltere'ye getirilmesi çağrısı yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...