Tgrt Haber
07 Aralık 2015 12:13

İngiltere Erdoğan'ın sözüne geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD yerine 'DAEŞ' ifadesinin kullanılması yönündeki çağrısı İngiltere'de karşılık buldu.

İngiltere Erdoğan'ın sözüne geldi
ingiltere, erdoğan&tt2;ın sözü, deaş, IŞİD,

İngiliz hükümeti geçen hafta Suriye'deki DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonu başlatma kararıyla beraber, terör örgütünü "İslam Devleti" veya "IŞİD" olarak adlandırmaktan vazgeçti. Hükümetin kararında etkili olan ve aylardır IŞİD yerine DAEŞ ifadesinin kullanılması için kampanyalar yürüten Muhafazakar Parti milletvekili Rehman Chishti, "Hükümet çağrılarımıza kulak kabartmıştır ve Türkiye gibi uluslararası müttefiklere katılmıştır" dedi.
Ne İslamiyetin gerçek temsilcisi ne de devlet
İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda Suriye'ye hava operasyonlarına onay veren tezkerenin geçen hafta oylanması öncesi yaptığı konuşmada, "Fransa, Arap Ligi ve uluslararası toplumdaki diğer müttefiklerimize katılarak, IŞİD yerine daha sık DAEŞ kullanmaya başlamamızın zamanının geldiğini düşünüyorum. Çünkü bu şeytani ölüm tarikatı ne İslamiyetin gerçek temsilcisi ne de devlettir" demişti.

Pakistan asıllı olan ve suikast sonucu 2007 yılında hayatını kaybeden Pakistan'ın ilk kadın Başbakanı Benazir Butto'nun siyasi danışmanlığını da yapan Chishti, yaptığı açıklamada, "Türkiye, Avustralya ve Arap Ligi gibi dünyadaki birçok ülke ve örgüt, IŞİD yerine DAEŞ ifadesini kullanıyor. Fransız hükümeti de geçen yıl DAEŞ terimini kullanmayı kabul ederek, basın organlarından bu terimi kullanmalarını istedi. DAEŞ, grubun Arapça adıdır ve olumsuz anlam içermektedir. Sorun çıkaran anlamına gelmektedir" diye konuştu.

"Basın kuruluşları da bu yolu takip etmeli"

Chishti, hükümetin artık DAEŞ diyecek olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Hükümetin, Türkiye gibi uluslararası müttefiklerine katılarak bu şeytani örgütün propagandasını ve meşruiyetini ortadan kaldırmak için DAEŞ ifadesini kullanma kararı memnuniyet vericidir. Umarım basın kuruluşları da bu yolu takip eder" dedi.

37 yaşındaki Gillingham ve Rainham bölgesi milletvekili Rehman Chishti'nin başlattığı kampanya sadece İngiliz hükümetinin değil, basın ve yayın kuruluşlarının da DAEŞ ifadesini kullanmasını içeriyordu. Chishti, 350 sandalyeli İngiliz Parlamentosunda 170 milletvekillinden kampanyasına destek buldu.

Chishti'nin çabaları İngiliz hükümetinde terminoloji değişikliğine neden olsa da, İngiliz basınında henüz aynı çizgide değil.

BBC ne yapacak?

İngiliz yayın kurumu BBC, Başbakan Cameron'ın çağrılarına uymayarak, "İslam Devleti" ifadesini kullanmaya devam ediyor.

Cameron geçtiğimiz yazdan bu yana BBC'ye çağrıda bulunarak, "İslam devleti" ifadesinin kullanılmamasını istiyor. BBC ise yapılan çağrılara karşılık, bazı haberlerinde "sözde İslam Devleti" tanımlamasını tercih ediyor.

BBC'den yapılan açıklamada, "İnsanlar terminolojiyi tartışa dursun, İngiliz halkının bu örgütün nasıl bir örgüt olduğuna dair şüphesi olmadığından eminiz. BBC, bu örgütün kendine atfettiği ismi kullanmaktadır" ifadesi yer aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...