Tgrt Haber
07 Ocak 2015 21:30

İngiltere ve Almanya'dan Fransa'ya dayanışma mesajı

İngiltere ve Almanya Başbakanları, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a Paris'teki silahlı saldırının sorumlularının bulunması için her türlü yardıma hazır olduklarını bildirerek, dayanışma mesajı verdiler.

İngiltere ve Almanya'dan Fransa'ya dayanışma mesajı
ingiltere, almanya, fransa,

İngiltere ve Almanya Başbakanları, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a Paris'teki silahlı saldırının sorumlularının bulunması için her türlü yardıma hazır olduklarını bildirerek, dayanışma mesajı verdiler. İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiliz mevkidaşı David Cameron ile bir araya geldi. İngiltere Başbakanlığı'nda yapılan görüşmenin ardından, iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından önce Cameron ve Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telekonferans görüşmesi yaptı. Hem Cameron hem Merkel basın toplantısındaki konuşmalarına, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun binasına düzenlenen silahlı saldırıyı kınayarak başladı. İngiltere Başbakanı Cameron, Paris'teki saldırının ifade özgürlüğü ve demokrasi gibi değerlere yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek, "Bu saldırı, İngiltere'de gördüğümüz 'burada bulunan kişilerin yaptığı terör saldırılarından' farklı gibi. İngiliz istihbarat kuruluşları MI5 ve MI6, beni ve Merkel'i, son gelişmelere ilişkin bilgilendirdi. Nasıl tepki vereceğimiz konusunda, tabii ki neler yapılması gerektiğine bakacağız. Hepimiz ihtiyatlı olmalıyız" diye konuştu. Konuşmasında Ukrayna'daki krize de değinen Cameron, iki ülkenin de krize çözüm bulunmasını istediğini ve Rusya'ya yönelik baskıların devam edeceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tavır değiştirmesi için halen zamanı olduğunu söyleyen Cameron, Putin'in gelecek hafta Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yapacağı görüşmenin önemine dikkati çekti.

Avrupa Birliği'nin (AB) reforme edilmesi konusunun da görüşmede gündeme geldiğini belirten İngiltere Başbakanı, "Merkel'in çözüm bulmak için bizimle birlikte çalışma isteğini memnuniyetle karşılıyorum. Daha önce de söylediğim gibi AB'nin acilen reforma ihtiyacı olduğuna inanıyorum. İngiltere'nin AB ile ilişkilerindeki sorunları düzeltmek istiyorum. Bunun yapılabileceğine inanıyorum. Merkel'in de daha önce burada söylediği gibi, 'istek olduğu zaman, yol bulunur'. Benim tavrım da bu yöndedir" diye konuştu. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Hollande'a Fransa halkının ve basın özgürlüğünün her zaman yanında olduklarını aktardıklarını söyledi. Merkel, istihbarat servisleri arasındaki işbirliğinin böyle olaylarda öneminin daha da arttığını vurguladı.

AB ile ilgili "istek olduğu zaman, ortak çözümler bulunabilir" yönündeki görüşünü tekrarlayan Merkel, "Serbest dolaşım prensibinin kötüye kullanılması konusuna tabii ki bakılmalıdır. Buna karşı mücadelenin yollarına bakıyoruz" dedi.

Cameron ile Merkel'in, AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma sınırlama getirilmesi ve bu yönde bazı AB anlaşmalarında değişikliğe gidilmesi konularında görüş ayrılıkları bulunuyor. Cameron AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu vurgularken, Merkel serbest dolaşım prensibinin değiştirilemeyeceğini dile getiriyor. Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti bu yıl yapılacak genel seçimi kazanırsa Brüksel ile müzakereler yürütmek ve 2017 yılının sonuna kadar referandum yapmak istiyor.

Cameron-Merkel görüşmesinde ayrıca, küresel ekonomi, Haziran ayında Bavyera'da yapılacak G7 zirvesi ve Ebola salgınıyla mücadele gibi konular da masaya yatırıldı.

Paris'teki saldırının ardından İngiltere'de yarın ülkedeki güvenlik önlemlerini gözden geçirmek için İçişleri Bakanı Theresa May'in başkanlık edeceği acil kabine toplantısı yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...