Tgrt Haber
26 Ocak 2022 00:35

İngiltere ve Fransa'dan Rusya'ya ültimatom: Ukrayna'yı işgal ederse bedeli çok yüksek olur

Ukrayna ile krize neden olan Kırım'da askeri tatbikata başlayan Rusya'ya NATO üyesi ülkelerden peş peşe uyarılar geldi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bölgeye askeri yığınağı artıran Rus ordusunun Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda birçok Rus annenin oğlunun eve dönemeyeceğini söyleyerek gözdağı verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının bedelinin çok yüksek olacağını vurguladı.

İngiltere ve Fransa'dan Rusya'ya ültimatom: Ukrayna'yı işgal ederse bedeli çok yüksek olur
rusya,ukrayna,ingiltere,fransa

Rusya ile Ukrayna arasında, Ukrayna'nın doğu sınırında zaman zaman küçük çaplı çatışmaya da dönüşen gerilim tırmanırken, Rusya Kırım'da askeri tatbikata başladı. Tansiyonun her geçen gün yükseldiği bölgede olası bir çatışmanın her an mümkün olabileceği belirtiliyor. Rusya Ukrayna sınırındaki etkinliğinden geri adım atmazken NATO da Ukrayna'nın arkasında duruyor. ABD'nin bölgeye asker göndereceği konuşulurken, İngiltere ve Fransa'dan Rusya'da tehdit gibi çağrılar geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün Almanya'da Başbakan Olaf Scholz ile görüştü. Başbakanlıktaki görüşmeden sonra ortak basın toplantısı yapan iki lider, Ukrayna-Rusya sınırında gerginliğin azaltılması çağrısını yaptı. Cumhurbaşkanı Macron, "Rusya'dan gerilimi düşürmesini bekliyoruz. Daha önce Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan birkaç egemen devlete karşı istikrarsızlaştırma eylemlerinin çoğaldığını görüyoruz. Mevcut durum istikrar kazanmadı, Avrupalılar için endişe verici. Durumun bozulmasına göre tepkimiz derecelendirilecektir" diye konuştu.

"RUSYA UKRAYNA'YA SALDIRIRSA BEDELİ YÜKSEK OLUR"

Rusya'ya uyarıda bulunan Macron, "Eğer Rusya Ukrayna'ya saldırırsa karşılığı olacak ve bedeli çok yüksek olacak" ifadelerini kullandı.  Almanya ve Fransa’nın Ukrayna'daki gerilimi azaltma ihtiyacı konusunda birleştiğini söyleyen Macron, gerilimi azaltmak için 4 kilit nokta bulunduğu belirtip; bu noktaların Avrupalıların ve müttefiklerinin birliği, Ukrayna ile dayanışma, Rusya ile çeşitli biçimlerdeki diyalog ve ortak tepkinin olduğunu dile getirdi.

İngiltere ve Fransa'dan Rusya'ya ültimatom: Ukrayna'yı işgal ederse bedeli çok yüksek olur

'İNGİLTERE NATO'YA ASKER GÖNDERMEYE HAZIR"

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı konuşmada Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda İngiltere'nin NATO'ya asker göndermeye hazır olduğunu ifade eden Johnson, "Rusya Ukrayna'yı işgal ederse Avrupa'daki müttefiklerimizi korumak için NATO'nun yeni konuşlandırmalarına katkıda bulunmaya çalışacağız" şeklinde görüş belirtti.

Rusya'nın Ukrayna sınırında 100 bin asker konuşlandırması üzerine İngiltere'nin askeri destek sağlayacağını vurgulayan Johnson, İngiltere'nin Estonya'da NATO birliklerine liderlik ettiğini de bildirdi. Johnson, İngiltere ordusunun 2015'ten bu yana 21 bin Ukrayna askerini eğittiğini hatırlattı.

"RUSYA İŞGALİ SEÇERSE BİRÇOK RUS ANNENİN OĞLU EVE DÖNEMEZ"

Boris Johnson, "Rusya, Ukrayna'ya saldırırsa bunun ardından ortaya çıkacak trajediyi düşünürken ürperiyorum. Ukraynalılar ülkelerini savunmak için her türlü yasal hakka sahiptir. Direnişlerinin Çeçenistan'daki, Bosna'daki veya Avrupa'nın 1945'ten bu yana katlandığı diğer herhangi bir çatışmaya benzer şekilde inatçı ve kan dolu olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Rus lider Vladimir Putin'i uyaran Johnson, "Eğer Putin kan dökme yolunu seçerse Ukraynalılar şiddetli bir şekilde direnecektir. Tarih de bunu gösteriyor. 2014'te ülkelerini savunmaya çalışan Ukraynalılar daha güçlenmiş savaş yetenekleriyle savaşmaya kararlı olacaktır. Rusya bu yolu seçerse birçok Rus annenin oğlu eve dönemeyecek" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı silahla tehdit ettiğini, buna rağmen diplomatik bir çözümün mümkün olduğuna inandığını söyleyen Johnson, olası bir işgal durumunda Rusya'ya ağır ekonomik yaptırımlarla da yanıt verileceğini vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...