Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Ekim 2021 10:35

İngiltere'de kriz üstüne kriz: Diş hekimi kıtlığı da başladı

İngiltere'de kıtlıklar üst üste geldi. Benzin ve gıda tedariki sıkıntısının ardından bir de diş hekimi kıtlığı baş gösterdi.

İngiltere'de kriz üstüne kriz: Diş hekimi kıtlığı da başladı
ingiltere,diş hekimi

İngiltere'de kamyon ve TIR şöforü eksikliği nedeniyle ortaya çıkan benzin ve gıda krizi henüz çözülememişken Bury St Edmunds kasabasında yaşayan Danielle Watts, diş hekimi kıtlığını dışa vurdu. İngiltere'nin doğusunda dişleriyle kendi başına ilgilenmek zorunda kaldığını ve 11 dişini çektiğini söyleyen Watts, konuya ilişkin şunları anlattı:

"Yardım alabileceğim hiçbir yer yoktu. Kayıtlı olduğum diş hekimi muayenehanesini altı yıl önce kapandı ve çocuklarımla birlikte kayıt yaptırabileceğimiz başka bir yer bulamadık. Kaydımı başka bir yere nakletmediler. Başlangıçta çok bir şikayetim yoktu ama son 2,5 yılda diş etlerim çekildi ve kemik kaybı nedeniyle dişlerim sallanmaya başladı.''

''PARA ÖDERSEM HİZMET ALABİLECEĞİMİ SÖYLEDİLER''

Birkaç kere ambulansı aradım, durumun acil olmadığını, yüzümün şişmediğini, bu yüzden ağrı kesicilerle idare etmem gerektiğini söylediler. Başvurabileceğim hiçbir yer kalmamıştı. Kaydolmaya çalıştığım diş hekimleri, Ulusal Sağlık Sistemi üzerinden randevu almadıklarını, para ödersem hizmet alabileceğimi söylediler. Ama o kadar parayı nereden bulabileceğimi bilmiyorum."

Çaresiz kaldığını dile getiren Watts, bu yüzden kendisinin diş hekimi olmak zorunda kaldığını şu sözlerle anlattı:

"Çekilecek noktaya geldikten sonra dişlerimi çekmek beni rahatlatıyor. Dişlerim hiçbir destek almadan ağzımda sallanır hale gelince onları basit bir hamleyle bile çekebiliyorum. Bir şeyler yemek acı veriyor. Sandviç yiyemiyorum örneğin. Yemeğimi parçalara ayırmam gerekiyor. Geldiğim nokta nedeniyle gülümsemeyi bıraktım, özgüvenimi yitirdim ve her gün ağrı kesici almak zorunda kalıyorum. Nasıl konuştuğum konusunda da paranoyaklaşıyorum çünkü kelimelerin ağzımdan düzgün bir şekilde çıkmadığını biliyorum."

İngiltere'de kriz üstüne kriz: Diş hekimi kıtlığı da başladı

''ÖZEL İŞ YAPMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK''

Watts'ın bahsettiği, diş hekimlerinin Ulusal Sağlık Sistemi'ne çalışmayı bırakması, diş hekimi Dr. Meetal Patel'i de endişelendiriyor. Norfolk bölgesinde bir kliniği olan Patel "Bu şekilde çalışmak çok ama çok zor" diyor ve ekliyor:

"Her geçen gün daha fazla diş hekimi özel çalışmaya başlıyor. Yanınızda çalışanların maaşlarını yatırabilmek ve ekipman maliyetlerini karşılayabilmek için başka bir şansınız yok. Daha fazla özel iş yapmaktan başka çaremiz yok. Şu anda bir kliniğin sadece Ulusal Sağlık Sistemi üzerinden gelen hastaları kabul ederek ayakta kalmasının bir yolunu göremiyorum.Çoğu klinik ya kısmen ya da tamamen özel hasta kabul etmeye yöneliyor."

''ACİL VAKALAR ÇOK''

Patel, pandemi nedeniyle biriken acil vakalarla ilgilenmek zorunda oldukları için rutin kontrol randevuları alamadıklarını anlatıyor:

"Hastalar bu duruma öfkeli. Biz de onlara acil bir durum olduğunda bizimle iletişime geçmelerini söylüyoruz. Randevu ayarlamaya ihtiyaç varsa ayarlıyoruz. Virüs nedeniyle eskisi kadar hasta kabul edemememiz de sorun oluşturuyor. Hastalarla elimizden gelen en iyi şekilde ilgilenmeye çalışıyoruz.Covid'den önce de sorun fazlasıyla büyüktü fakat pandemi durumu iyice kötüleştirdi. Üstelik durum kötüleşmeye devam ediyor. Tüm randevularım acil randevular. Sanırım tüm sektörde yeni normal bu olacak."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...