Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Eylül 2022 19:20 - Güncelleme : 06 Eylül 2022 20:35

İngiltere'de yeni dönemin başladığı an: Truss, Kraliçe Elizabeth'in huzuruna çıkıp mazbatasını aldı

İngiltere'de oldukça tartışmalı ve gerilimli geçen yarış döneminden Liz Truss zaferle ayrıldı. Kraliçe II. Elizabeth'in huzuruna çıkan 15. Başbakanı Truss, mazbatasını aldı. Truss'un Kraliçe II. Elizabeth'in huzuruna çıktığı fotoğraf karesi dünya basınında geniş yer kapladı.

İngiltere'de yeni dönemin başladığı an: Truss, Kraliçe Elizabeth'in huzuruna çıkıp mazbatasını aldı
İngiltere,Kraliçe,Boris Johnson,Başbakan,Birleşik Krallık,Liz Truss

Birleşik Krallık'ta Muhafazakâr Parti'nin oldukça tartışmalı ve gerilimli geçen 'Başbakan kim olacak?' yarışı dün sonuçlandı. Karatina kurallarını ihlal ettiği görünütülerin basına sızmasından sonra büyük bir itibar kaybeden eski Başbakan Boris Johnson'ın tacizle suçlanan parti yöneticisi Chris Pincher hakkında hata yaptığını kabul etmesi istifasını tetiklemişti. Bu skandallardan sonra Johnson, temmuz ayında istifasını sunmuştu. Johnson'ın istifası sonra en önemli konu başlıklarından birisi de 'Başbakan kim olacak?' oldu. 

KRALİÇENİN HUZURUNA ÇIKTI

Oldukça tartışmalı ve gerilimli geçen yarış döneminde Muhafazakar Parti üyelerinin kullandığı oylar sonucu kazanan isim Liz Truss oldu. Yeni Başbakanı Liz Truss, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'i İskoçya'daki Belmoral Kalesi'nde ziyaret etti. 

Hükümet kurmak için Kraliçenin onayını isteyen Liz Truss, Kraliçe tarafından onay alarak resmen İngiltere'nin yeni Başbakanı olarak atandı. Daha önce Dışişleri Bakanı olan Truss, şimdi Londra'daki Başbakanlık Ofisine dönerek Boris Johnson'ın yerini alacak. Truss'un ilerleyen saatlerde kabinesini kurmaya başlaması ve Başbakan olarak konuşma yapması bekleniyor.

II. ELIZABETH'İN SALTANATINDA 3. KADIN BAŞBAKAN OLDU

Kraliyet Ailesi tarafından Truss ve Kraliçenin görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Kraliçe bugün Liz Truss'u Balmoral Kalesinde kabul etti. Majesteleri ondan yeni bir yönetim kurmasını istedi. Bayan Truss, Majestelerinin teklifini kabul ederek, Başbakan ve Hazine Birinci Lordu olarak atandı" denildi. 96 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth'in saltanatının 15. Başbakanı olan Truss, ayrıca İngiltere'nin 3'üncü kadın Başbakanı oldu. 

İKİ BAKAN İSTİFA ETMİŞTİ

Truss, Johnson'ın istifasının ardından başlayan yeni lider seçiminde Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ile final oylamasına kalmıştı. 2 Eylülde yapılan son oylamanın dün açıklanmasının ardından oy çoğunluğunu alan Truss, Muhafazakar Parti Lideri ve Başbakan olarak ilan edilmişti. Öte yandan Truss'un Başbakan ilan edilmesiyle beraber İçişleri Bakanı Priti Patel ve Kültür Bakanı Nadine Dorries istifa etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...