Tgrt Haber
15 May 2014 20:49

İngiltere'den Esed'e çok ağır sözler

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 3 Haziran'da devlet başkanlığı seçimlerine gitme kararı almasının uluslararası toplumu iğrendirdiğini söyledi.

İngiltere'den Esed'e çok ağır sözler
ingiltere dışişleri bakanı william hague, Suriye Devlet Başkanı Esed, 3 Haziran seçimleri, Avrupa haberleri, Avrupa,

William Hague, kan akışının devam ettiği bir zamanda yapılacak seçimlerin "demokrasinin parodisi" olacağını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, İngiltere'nin başkenti Londra'da Suriye'nin Dostları Toplantısı'na ev sahipliği yaptı. Toplantının ardından basının karşısına çıkan Hague, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Grubun gerçekleştirilen toplantıda Suriye'de milyonlarca insanın evlerinden olduğu ve kan akışının devam ettiği bir zamanda Esad'ın seçimlere gidilmesi kararını eleştiren kısa bir bildiri üzerinde mutabık kaldığını dile getiren Hague, böyle bir zamanda seçimlere gidilmesinin demokrasinin parodisi olacağını ifade etti. Hague, uluslararası topluma da, Suriye'deki yasadışı olarak nitelediği seçimleri reddetme çağrısı yaptı. "Hepimiz, Suriye'de yaşananlara ve insan hayatının ayaklar altına alınmasına karşı duyduğumuz tiksinti ve öfkede elbette birleşmiş durumdayız" diye konuşan Hague, toplantıda ayrıca oy çokluğuyla Esad rejimini işlediği terör suçlarından sorumlu tutmak için ellerinden geleni yapmaya ve ılımlı muhalefeti desteklemek için daha fazla adımlar atmaya karar verdiklerini belirtti. Toplantıda Ukrayna krizinin de ele alındığını aktaran İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, "Daha fazla yaptırım için hazırlıkları sürdürme üzerinde karara vardık. Rusya'ya da 25 Mayıs'ta yapılacak seçimleri engellemeye yönelik her türlü eylemi durdurmaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.
KERRY: "SURİYE SEÇİMLERİ ALDATMACADAN İBARET"
İngiliz mevkidaşı William Hague'in ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Suriye Devlet Başkanı Esad'ın seçim kararını eleştirerek, "saçmalık" yorumunda bulundu. Kerry, "Seçimler aldatmacadan ibaret ve demokrasiye, Suriye halkına, dünyaya bir hakaret niteliğinde" dedi.
Kimyasal silahlar konusuna da değinen Kerry, Suriye'de hükümet tarafından son aylarda yapılan birkaç saldırıda klor gazı kullanıldığına dair ham verileri gördüğünü ancak bu verilerin henüz onaylanmamış olduğunu söyledi. Kerry, "Eğer bu veriler doğruysa ve kanıtlanabilirse, bu, Suriye'nin imzaladığı kimyasal silahlar anlaşması ve silahlar konvansiyonuna aykırı hareket ettiği anlamına gelir" dedi.
"UKRAYNA'NIN OY VERMESİNE İZİN VERİN"
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Ukrayna konusunda ise, "Ayrılıkçılara ve Ruslara seçim sürecine saygı duymaları, hatta bu seçimlerin gerçekleşmesine katkıda bulunmaları, Ukraynalıları geleceklerini belirlemede teşvik etmeleri çağrısı yapıyoruz. Gerginliği hafifletmenin en iyi yolu budur" açıklamasını yaptı.
Verilmek istenen mesajın son derece basit olduğunu belirten Kerry, "Ukrayna'nın oy kullanmasına izin verin. Ukrayna halkının geleceklerini seçmelerine ve bunu adil, açık, erişilebilir bir seçimle yapmalarına müsaade edin" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...