Tgrt Haber
23 Ağustos 2015 17:35

İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği açıldı

İngiltere, Tahran'daki büyükelçiliğini dört yıl aradan sonra yeniden açtı.

İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği açıldı
ingiltere,

İngiltere bayrağının, törende, büyükelçilik duvarları dışından görünen bayrak direği yerine bahçe içinde bulunan ve dışarıdan görünmeyen başka bir direğe çekildiği bildirildi.

Büyükelçiliğin açılışına katılan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, 12 yıl aradan sonra ilk kez resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a gelen İngiliz dışişleri bakanı oldu.

Hammond, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, meslektaşı Muhammed Cevad Zarif, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ve Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ile görüşecek. 

Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı görevini yürüttüğü Kasım 2011'de İngiltere'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararları almasının ardından muhafazakar bir grup büyükelçilik binasına saldırmış, elçilik binasına giren kişiler maddi zarara yol açmış ve İngiliz bayrağını yakmışlardı. Çıkan olaylardan sonra İngiltere Tahran'daki büyükelçiliğini kapatmıştı.

"Dünya İran'ın bölge ve dünyada yapıcı bir rol üstlendiğini gördü''

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği'nin dört yıl aradan sonra bugün yeniden açılmasıyla ilgili, "Dünya İran'ın bölge ve dünyada yapıcı bir rol üstlendiğini gördü. İngiliz Büyükelçiliği'nin tekrar açılması ve Avrupalıların İran'a gelmeleri bunun işaretidir" dedi.

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki Allame Tabatabai Üniversitesi'nde düzenlenen "Nükleer Müzakereler ve İran Siyasi Bilimi" konferansına katılan Zarif, İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği'nin yeniden açılmasıyla ilgili soruyu yanıtladı. 

Zarif, "Biz istisnai haller dışında dünyayla ilişkilerimizin normal seviyede olması kararını almıştık. İngiliz Büyükelçiliği'ni biz kapatmamıştık. Kendileri bu girişimde bulunmuştu" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond'un İran görüşmeleri

İran'ın resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond ile İran Petrol Bakanı Zengene, İngiliz heyetinden SHELL Genel Müdür Yardımcısı'nın da katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda petrol alanında iki ülke arasında yapılacak işbirliklerinin görüşüldüğü bildirildi.

SHELL, Batılı ülkelerin İran'a ekonomik ambargo uygulamalarından önce ülkede petrol arama çalışmalarında en önde gelen şirketlerden biri sayılıyor. Habere göre, SHELL'in İran'a olan ve ambargolar nedeniyle ödenmeyen 2 milyar 300 milyon avro tutarındaki borcu, ambargoların kalkmasıyla birlikte tahsil edilecek.

Bu arada İran ile İngiltere'nin, Birleşik Krallık ile Avrupa kıtası arasında yer alan Kuzey Denizi'ndeki doğal gaz alanında da ortaklığı bulunuyor. Fakat İran, ambargo nedeniyle buradan da istifade edemiyor.

Hammond'un, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ve Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani'yle de görüşmesi bekleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...