Tgrt Haber
08 Mart 2014 07:58

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden acil görev çağrısı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlara yönelik devam eden saldırıların önlenmesi için AB ve BMGK'yi acil göreve çağırıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden acil görev çağrısı
orta afrika cumhuriyeti, orta afrika'da yardım çağrısı, insan hakları örgütü'nden çağrı,

İnsan Hakları İzleme Örgütü (RHW), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman topluma yönelik devam eden insan hakları ihlalleri nedeniyle,  Avrupa Birliği (AB) ve ilgili ülkelerin bölgedeki barış gücü askerlerine derhal yardımcı olmaları ve BMGK'nın güçlü bir BM Barış Gücü misyonuna yetki vermesi çağrısında bulundu. New York merkezli HRW tarafından yayımlanan raporda, Anti-Balaka örgütünün öç almaya yönelik saldırıları nedeniyle Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Müslümanların ülkeyi terk etmeyi sürdürdükleri  bildirildi. HRW raporunda, ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı bölgede Seleka isyancılarının geçen yıl bulundukları insan hakları ihlallerine misilleme olarak, Anti-Balaka milislerinin hedef aldığı Müslüman halkın korunmasında Fransız ve Afrika Birliği barış gücü askerlerinin yetersiz kaldığı ifade edildi. Raporda, bu nedenle AB'nin ve ilgili ülkelerin bölgedeki barış gücü askerlerine derhal yardımcı olması gerektiği vurglandı.
Raporda ayrıca BMGK'nın, acil olarak, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki kitlesel insan hakları ihlallerine karşı sivilleri korumak ve ülkenin yeniden inşa edilmesi için gerekli güvenliğin sağlanması açısından BM Genel Sekreteri'nin, güçlü bir BM barış gücü misyonuna acil olarak yetki vermesi gerektiği kaydedildi. Raporla ilgili açıklama yapan HRW Direktörü Peter Bouckaert, ''Orta Afrika Cumhuriyeti'nde nesiller boyu yaşamış olan Müslüman topluluklar ülkeyi terk ediyor'' dedi. Bouckaert, ''Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Müslümanlar, dayanılmaz koşullar ve korkunç şiddetle mücadele etmek zorundalar. Afrikalı ve Fransız güçler burada oturanları koruyamamaktadırlar'' diye konuştu. Öte yandan, HRW, Anti-Balaka milislerinin gerçekleştirdiği saldırılarda evlerin yıkımını gösteren ve Seleka koalisyonunun Mart 2013'teki darbesiyle ilgili yeni uydu görüntüleri yayınladı.  Aralık 2013'te Bossangoa'daki on binlerce kişinin hızlı yer değişimini belgeleyen bir görüntüde, bin 400 yerleşim yerinin sistemli bir şekilde tahrip edildiği görülüyor. Öte yandan, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de bir grup Hristiyanın 3 Müslümanı öldürdü. Bir grup Hristiyan, başkent Bangui''nin "Sekizinci Daire" bölgesinde, Çadlı oldukları gerekçesiyle 3 Müslümanı katletti. Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Hristiyanlar, Çadlı Müslümanları, 2003 yılında askeri darbeyle iktidara gelen Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'yi deviren İslami Seleka grubuyla hareket etmekle suçluyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...