Tgrt Haber
09 Kasım 2021 09:28

Iraklı emekli general açıkladı: Kazımi’ye saldırı emri Tahran’dan

Emekli Iraklı General Abdusselam Cesim, Irak Başbakanı Kazımi'ye yapılan SİHA'lı saldırının arkasında İran'ın olduğunu açıkladı. Cesim, Irak’ta iktidar şansı kalmayan Tahran yönetiminin ülkeyi yeni bir kaos ortamına sürüklemeye çalıştığını söyledi.

Iraklı emekli general açıkladı: Kazımi’ye saldırı emri Tahran’dan
ırak,Mustafa Kazımi,SİHA,saldırı,İran

Irak’ta Başbakan Mustafa Kazımi’nin konutuna düzenlenen SİHA ile saldırısının ardından gözler İran’a çevrildi. Emekli Iraklı General Abdusselam Cesim, Kâzımi’ye saldırı olayının arkasında İran’ın olduğunu söyledi. General Cesim, İran-Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kani’nin başkent Bağdat’ta olduğunu söyledi. İran güdümlü milis grupları, sekiz milyon kişiyi devre dışı bırakarak yaptırdığı seçimde hezimet yaşadığını belirten Cesim, Tahran yönetiminin Irak’ta iktidar şansı kalmayınca ülkeyi yeni bir kaosa sürüklemeye çalıştığını söyledi. Cesim “İran güdümlü milis grupları, sekiz milyon kişiyi devre dışı bırakarak yaptırdığı seçimde hezimet yaşadı. Irak’ta iktidar şansı kalmayan Tahran, ülkeyi yeni bir kaos ortamına sürüklemeye çalışıyor” dedi.

KAZIMİ’YE SİHA SALDIRISI

Irak’ta sokaklar yeniden hareketlenirken bazı ülkelerin büyükelçilik binaları SİHA saldırılarının hedefi oldu. Ülkede yeni bir tartışma başlatan saldırı ise Başbakan Mustafa Kâzımi’ye ait konutun vurulması oldu. Saldırıya ilişkin açıklama yapan Kazımi ise bu eylemi düzenleyenlerin kim olduğunu bildiklerini söyledi.

SALDIRGANLAR KAÇIRILDI

Türkiye Gazetesi’ne konuşan Iraklı Emekli General Abdusselam Cesim, eski başbakan Nuri el-Maliki ile Kâzımi’nin evini sadece bir duvarın ayırdığını söyledi. “Başbakan’a saldırı emir Tahran’dan geldi” diyen Abdusselam Cesim, saldırıyı düzenleyen 3 kişinin Haşdi Şabi yöneticilerinden Kays Khazali, Hadi el-Amirî ve Falih Fayad tarafından himaye altına alındığını söyledi. Saldırganların Falih Fayad tarafından İran sınırına götürüldüğünü söyleyen Cesim, “İranlı yetkililer bu durumun büyük bir skandala sebep olur endişesi ile ülkeye girişine izin vermediği üç Şii militan yine aynı isim tarafından Suriye sınırında yer alan el-Kaim bölgesine getirildi. Oradan Suriye’ye geçirilen milisler Asaeb Ehlü’l-Hak grubu mensupları aracılığı ile Humus’ta bulunan Şii gruplara ait karargâha yerleştirildi” diye konuştu.

Iraklı emekli general açıkladı: Kazımi’ye saldırı emri Tahran’dan

İRAN İSTİKRAR İSTEMİYOR, KAOSTAN BESLENİYOR

Abdusselam Cesim, Mustafa Kâzımi’nin de bir Şii olduğuna dikkat çekti. Irak’ta siyaset, yargı, istihbarat, ordu ve polisin İran yönetimi tarafından ele geçirildiğini belirten Cesim, yapılan her türlü hileye rağmen İran’ın yaşadığı hezimeti önemli bir mesaj olarak yorumladı. Birkaç ay öncesine kadar Irak parlamentosunda 190 sandalyesi bulunan İran’ın sandalye sayısının 64’e düştüğünü belirten Cesim, Tahran’ın şimdi ise ortaya çıkan tabloyu sabote etmek istediğini söyledi.

İran’ın iktidarı 30 yıl sonra kaybettiğini aktaran Cesim, “İran istikrar istemiyor. Şu an Irak içerisinde İran’ın iradesine Şii Sünni fark etmeksizin milyonlar aynı tepkiyi veriyor. Hadra’da yapılan gösteriler bu nefrete en açık örnektir. Yemen, Suriye, Lübnan’da da durum bizden farklı değil. Tek emelleri Şii Hilali’ni bir an önce gerçekleştirmek" ifadelerini kullandı.

Meclis'teki İran güdümlü grupların dağılımı şöyle: Hadi el-Amirî 15, el-Maliki 35, Faleh Feyyad 5, Ammar el-Hekim iki ve farklı gruplardan yedi sandalye.

“TERÖR EYLEMİ DENİLEMEMESİ ENTERESAN”

Irak Hava Kuvvetlerinden Emekli Tümgeneral Muayyad el-Cuburi ise henüz hiç bir grubun üstlenmediği saldırıya ilişkin konuştu. ABD Büyükelçiliği ve Başbakan Kâzımi’ye yapılan saldırılarda delillerin aynı füzenin kullanıldığını gösterdiğini belirten el-Cuburi, her iki saldırıda da Guadcopter tipi drone kullanıldığını söyledi. Eldeki verilere göre olayın Irak’ta örgütlü bir yapı tarafından gerçekleştirildiğini belirten Muayyad el-Cuburi, “Ancak bütün bu delillere ve eylemin şekline rağmen şimdiye kadar yapılan resmî açıklamalarda saldırıya terör eylemi denilememesi enteresan bir durum” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...