Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Aralık 2015 17:18

Irak Dışişleri Bakanı, 'Danışmanlar değil askerler çekilsin'

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Türk askerlerinin çekilmesi talebini yineledi.

Irak Dışişleri Bakanı, 'Danışmanlar değil askerler çekilsin'
ırak, dışişleri bakanı, türkiye,

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Iraklı bakan Bağdat hükümetinin Türk askerlerinin çekilmesi talebini yineledi. Caferi,  "Irak'la koordinasyon dışı geldikleri kayda geçen Türk askerlerinin çekilmesini talep ediyoruz. Bu talep Türk askeri eğitimcilerini kapsamıyor" diye konuştu. IŞİD'le mücade için Başika'da Irakli güçleri eğiten Türk askeri danışmanlara atıfta bulunan Caferi, "Danışmanlar meselesi ayrı bir mesele. Birçok ülkeden danışmanlar var. Biz danışmanları prensip olarak kabul ettik, kara kuvvetlerinin Irak topraklarına girmesini değil" diye devam etti.

Cuma günü  Irak'taki mevcut Türk birlikleri içinde bir "nöbet değişimi" gerçekleşmişti. 2,5 yıldır Peşmerge'nin eğitimi için Musul yakınlarında olan Türk birliğinin değiştirilmesi için Zelikan Kampı'na yaklaşık 150 asker karayoluyla gönderilirken, birliklerin değişimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etmişti. Al Jazeera'nin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre kamptaki asker sayısı yaklaşık 1000 oldu. Aralarında bordo bereli istihbarat birimleri ve mavi bereli komandoların da olduğu bu güç yaklaşık 1000 kişilik yerel güce eğitim veriyor. IŞİD kontrolü altındaki bölgeye yakın olduğu için kampın güvenliğini arttırma ihtiyacı sevkiyata sebep oldu.

Ancak Irak hükümeti, Türk askerlerinin bilgileri dışında Başika'ya gittiğini savunarak askerlerin çekilmesini istedi. Başbakan Haydar İbadi, askerlerin 48 saat içinde çekilmemesi halinde BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...