Tgrt Haber
09 Mart 2015 14:40

Irak tarihi mirasları için yardım çağrısında bulundu

IŞİD’in Irak’ın tarihi mirasına saldırıları devam ediyor. Bu kez de antik şehir Horsabad’da yıkıma başlayan IŞİD’i durdurmak için Iraklı yetkililerden uluslararası yardım çağrısı geldi.

Irak tarihi mirasları için yardım çağrısında bulundu
Irak, IŞİD, yardım çağrısı

Irak Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Adil Şerşab yalnızca ABD liderliğinde bir koalisyonun bu yıkımı durdurabileceğini belirterek, “'Hava sahamız kendi kontrolümüzde değil, onların elinde. Uluslararası koalisyonu hava saldırılarını başlatmaları ve terörü hedef almaları için yardıma çağırıyorum”‘ şeklinde konuştu. Bakanlık daha önce sosyal medyada yayınladığı bir mesajda da geciken uluslararası yardımın Hatra'da bir başka yıkım için teröristleri cesaretlendirdiğini ifade etmişti.
Öte yandan IŞİD'in Irak'taki kültürel mirası yok etmeye yönelik saldırılarına karşı bir yardım çağrısı da BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'dan geldi. Ban, dün New York'ta yaptığı açıklamada uluslararası toplumu IŞİD'in Irak'ta yaptığı tarihi kültür mirası kıyımına karşı harekete geçmeye çağırdı. Ban ayrıca yapılan bu yıkımın bir savaş suçu olduğuna dikkat çekti.
IŞİD, antik kent Nimrud'un ardından UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yer alan 2 bin yıllık antik Kuzey Irak şehri Hatra'da da büyük bir yıkıma yol açmıştı. Sanat tarihi uzmanları ve arkeologlar bu yıkımın telafisi mümkün olmayan büyüklükte olduğunu kaydetmişti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...